Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet betalar böterna

Publicerad: 25 april 2006, 12:45

Vårdförbundet går in och betalar rättegångskostnader samt de böter som sjuksköterskan i Kalmar har tilldömts.


Enligt Vårdförbundets stadgar kan en medlem, med vissa förbehåll, få kostnadsfri rättshjälp i mål som rör händelser som skett i yrkesutövningen. Detta kan ges efter individuell prövning av förbundsstyrelsen.

- Vi uppfattade att fallet var av prejudicerande karaktär, därför beslutade vi att ge rättshjälp till en medlem som hamnat i en ärendegång som skiljde sig från den normala, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundet kommer, efter HD-domen, nu att ersätta sjuksköterskan med 60 300 kronor för rättshjälp samt 500 kronor till brottsofferfonden.

Men förbundsstyrelsen har även beslutat att Vårdförbundet ska betala de böter som sjuksköterskan tilldömdes i hovrätten för ett år sedan, det vill säga 50 dagsböter à 120 kronor.

Varför ska Vårdförbundet betala en enskild persons böter på 6000 kronor när en domstol dömt denna för ett brott?

- Vi stödjer våra medlemmar. Det här är ett enstaka beslut som vi tog efter hovrättsdomen. Vi valde att hantera det på detta sätt i en principiellt viktig fråga. Men det betyder inte att vi kommer att agera likadant fler gånger. Jag inser att det kan finnas olika uppfattningar om detta, säger Inger Frisk.

Ingemar Hamskär, chefsjurist på TCO, har ingenting att erinra mot Vårdförbundets beslut att bistå sin medlem med rättegångskostnaderna.

- Under förutsättning att förbundet ger alla medlemmar lika behandling enligt stadgarna så ser jag ingen komplikation i detta, säger han.

Men hur ser du på att ett fackförbund går in och betala böter för en medlem som dömts för ett brott?

- Det där är en politisk fråga som jag inte vill kommentera, svarar han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev