onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet: Kan vara värsta sommaren hittills

Publicerad: 10 juli 2015, 05:13

Bristen på sjuksköterskor påverkar främst akutvård i storstäder och små orter. Vårdförbundet oroar sig för att deras tidigare varningar nu ser ut att bli allvar.


– Vi gick in i sommaren med en brist och det har vi inte gjort tidigare, inte på det här sättet, säger Ann Johansson, vice ordförande på Vårdförbundet till SR Ekot.

Ett exempel är hälsocentralen i Arjeplog där Margareta Lestander har varit enhetschef sedan 2003.

– Det här är den sommaren, så länge som jag jobbat, som det har varit svårast att få ihop våra sommarscheman, säger hon till radion.

Sjuksköterskebristen är ett återkommande problem på många sjukhus under sommaren. Ett exempel i år är Blekingesjukhuset i Karlshamn där bemanningsbristen har lett till att man har tvingats stänga en hel vårdavdelning från mitten av juli ända fram till november.

Även på Visby lasarett är sommaren svår att få ihop. I Visby har akuten fått utökad bemanning på grund av att patienttrycket ökar under sommaren, men trots det hinner personalen ändå inte med.

– Det blir väldigt långa väntetider, det blir trögt att hinna få alla till röntgen och det blir trögt att hinna bli färdig, säger sjuksköterskan Marie Hoas om situationen.

Ann Johansson, vice ordförande på Vårdförbundet, säger till radion att det är för tidigt att säga om sommaren har varit den värsta sommaren hittills, men att det finns mycket som tyder på det:

–  Vi får signaler om att det i framförallt akutvården i storstäderna och på vissa mindre orter så är det mycket ansträngt.

På arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser man att det finns en brist på sjuksköterskor. Men på SKL menar man att det inte påverkar patientsäkerheten.

– Vi vet att patientkvalitén är lika god under sommaren som andra delar av året, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL till SR Ekoredaktion nu på morgonen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev