Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet kritiserar läkarfixering

Publicerad: 4 maj 2004, 11:14

Vårdförbundet vill inte se ett familjeläkarsystem i enlighet med Protos. Förslaget är alltför fokuserat på allmänläkaren och ser inte främst till patientens behov, lyder kritiken.


Vårdförbundet ställer sig inte positivt till det förslag om ett nytt nationellt familjeläkarsystem som Svenska distriktsläkarföreningen lanserat. Modellen, som går under benämningen Protos, har fått stöd av socialminister Lars Engqvist (s), se Dagens Medicin nr 18/04, som i ett uttalande ansåg att modellen bör prövas i ett eller några landsting. Men Vårdförbundet invänder mot förslaget.  - Vi tycker att det är ett gammalt system som vi redan har sett har svårt att klara de behov som patienterna har. Det utgår inte i första hand från patienten utan utgår mer från behov som ses hos organisationen själv, säger Eva Fernvall, ordförande för Vårdförbundet.   Protos betyder "den förste" på grekiska och syftar på att allmänläkaren är den förste som tar hand om en individs hälsoproblem. Och en del av den kritik som Eva Fernvall framför är just att det är så fokuserat på familjeläkaren.  - Vi tror mer på att man ska arbeta mer tvärprofessionellt och vid team än vad Protos ger i handen. Vi ser inte bara familjeläkaren som den förste i närsjukvården utan vill se fler specialister, säger hon.  I stället vill Vårdförbundet se ett familjeläkarsystem med fler specialistkompetenser. Familjeläkarna ska vara en del av närvården, men det ska även finnas andra specialister, som geriatriker, pediatriker och psykiatrer, och där det byggs ett nätverk för patienten mellan de olika specialiteterna.    Vad tycker du om Lars Engqvists uttalande?

- Det får stå för honom, det är rätt så logiskt i förhållande till det han har drivit tidigare. Men vi tycker inte att det är bästa vägen att gå, säger Eva Fernvall.

Jessica Nordin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev