Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet kritiskt mot lagändring i Finland

Publicerad: 13 november 2007, 10:17

Den finländska riksdagen väntas anta en lag som kan tvinga de sjuksköterskor som sagt upp sig i protest mot låga löner tillbaka till arbetet.
– Oerhört olyckligt, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.


På måndag, den 19 november, ska det finländska vårdfacket Tehys varsel om massuppsägningar träda i kraft. Runt 12000 sjuksköterskor och andra vårdanställda lämnar då sina jobb. Ytterligare 3600 väntas säga upp sig från senare datum.

Men i slutet av denna vecka väntas den finska riksdagen anta en lag, patientsäkerhetslagen, som kan tvinga vårdpersonal tillbaka till arbetet även om de sagt upp sig. Detta om arbetsgivaren kan hävda att patienters liv är i fara eller att patienter riskerar att få bestående men.

Vårdförbundet har genom Sjuksköterskors samarbete i Norden, SSN, uttalat sitt stöd för Tehy.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund är kritisk till att den finländska riksdagen tar till en lagändring för att stoppa de fackliga stridsåtgärderna.

– Det är oerhört olyckligt att man att man gör så här, i stället för att långsiktigt lösa det problem man har. Vi stödjer sjuksköterskorna i Finland, som har en rent ut sagt usel lönenivå.

Enligt Tehy ligger vårdpersonalens löner i Finland på ungefär 83 procent av genomsnittet i OECD-länderna och runt 500 euro, eller ungefär 4 500 kronor, lägre än i Sverige. Tehy kräver lönehöjningar på 400-600 euro under kommande två och ett halvt år.

Hur många av de sjuksköterskor och övrig personal som sagt upp sig som kan tvingas tillbaka till arbetet är oklart. Under beredningen av lagförslaget har det talats om en tiondel, men det kommer inte att räcka i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där 3 000 anställda sagt upp sig. Där kommer minst en tredjedel att kallas tillbaka, skriver Hufvudstadsbladet.

I Sverige kan inte massuppsägning tas till som facklig stridsåtgärd, konstaterar Anna-Karin Eklund.

– Däremot kan ju enskilda medlemmar välja att säga upp sig i protest.

Relaterat material

Finland lagstiftar mot sjuksköterskornas konflikt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev