Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet öppnar i arbetstidsfrågan

Publicerad: 17 oktober 2007, 12:40

Vårdförbundet kan tänka sig en central reglering av arbetstidsfrågan.
– Till rätt pris kan mycket säljas, säger chefsförhandlaren Margareta Öhberg.


Det datum då Vårdförbundet måste fatta beslut om huruvida man ska säga upp sitt tills­vidare­avtal eller inte kommer allt närmare. Senast den 31 oktober måste avtalet sägas upp om det ska sluta gälla från den 1 april nästa år.

– Vi har kontakt med Sveriges Kommuner och Landsting flera gånger i veckan. Vår förhoppning är fortfarande att hitta en lösning som gör att vi inte be­höver säga upp avtalet, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg.

I Läkarförbundets avtalsförhandlingar har arbetstidsfrågan gett ett låst läge. Medan Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill att undantag från arbetstidslagens krav på bland annat elva timmars sammanhängande dygnsvila ska möjliggöras genom en skrivning i de allmänna bestämmelserna, AB, håller Läkarförbundet fast vid att arbetstidsfrågan ska lösas genom lokala avstegsavtal, anpassade efter förutsättningarna i respektive verksamhet.

Den inställningen har Vårdförbundet hittills delat.

Men även om arbetstidsfrågan är viktig för Vårdförbundet är det lönefrågan, där det finns ett stort missnöje bland medlemmarna, som står i fokus. Och för att uppnå önskat resultat när det gäller lönerna kan man tänka sig att, såsom tidigare bland annat Kommunal, gå med på en central lösning av arbetstidsfrågan, förklarar Margareta Öhberg.

Stort missnöje med lönerna

– Till rätt pris kan mycket säljas, så är det i alla förhandlingar. Vi är i alla fall skyldiga att överväga ett sådant förslag, men hittills har vi inte fått något sådant, säger hon.

Tillsvidare strävar därför Vårdförbundet i likhet med Läkarförbundet efter att det ska tecknas lokala avstegsavtal på så många ställen som möjligt.

I våras godkändes ett avstegs­avtal för Landstinget i Kalmar län. Det finns också lokala avtal för relativt många enskilda en­heter i bland annat Stockholm och Jämtland, berättar Margareta Öhberg.

– Ju fler lokala avtal vi kan träffa, desto bättre visar vi att vi kan ta det ansvaret och då finns det ju inget behov av en central reglering.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev