Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet positivt till m-förslag om vårdguider

Publicerad: 7 augusti 2006, 08:32

Ett sätt att använda resurserna för de mest sjuka mer effektivt. Så beskriver Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund moderaternas förslag om vårdguider.


Det var i går, måndagen den 7 augusti, som moderaterna presenterade sitt förslag om så kallade vårdguider för de mest sjuka på Dagens Nyheters debattsida. Tanken är att patienter med en årlig sjukvårdskostnad på över 75 000 kronor ska få tillgång till en vårdguide, en person som ska lotsa patienten rätt i sjukvården.

Enligt moderaterna skulle sannolikt cirka 150 000 personer komma att ansluta sig till en guide. Vårdguider ska exempelvis kunna vara kuratorer, socionomer och sjuksköterskor. Moderaterna skrev i sin debattartikel att de tagit intryck av både Vårdförbundet och Läkarförbundet när partiet tagit fram förslaget.

- Det är helt i linje med vår vårdpolitiska idé, så vi är mycket positiva. Lotsar i vården skulle göra att resurserna till de mest sjuka kan användas på ett mer effektivt sätt och dessutom skulle det naturligtvis underlätta för patienterna, säger Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet.

Även andra partier har pekat på behovet av någon form av lotsar in i sjukvården, men enligt Anna-Karin Eklund är moderaterna först med att lägga ett konkret förslag på hur det ska gå till.  - Intressant med förslaget är också att moderaterna ser de mycket sjuka som en särskild grupp och inte talar om äldre i största allmänhet, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News