Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet presenterar lönekrav inför förhandling

Publicerad: 4 februari 2008, 09:07

Minst 1 700 kronor mer i lön per medlem och kortare nattarbetstid. Det är några av de krav som Vårdförbundet ställer inför avtalsförhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting.


Den 31 oktober förra året sade Vårdförbundet upp sitt tillsvidareavtal med arbetsgivarparten, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det gamla avtalet gav en garanterad löneökning på 2 procent, och lade stor vikt vid den lokala lönebildningen.

I mitten av december lämnade Vårdförbundet sina första formella yrkanden till SKL. Förbundet krävde bland annat betald specialistutbildning, högre lön och förbättrade villkor vid föräldraledighet.

Nu har kraven specificerats. Vårdförbundet vill ha löneökningar motsvarande minst 1 700 kronor i månaden per medlem och år samt en lägsta accepterad lön som fastställs i det centrala avtalet. Förbundet vill ha ett tidsbegränsat avtal som garanterar löneöversyner under både 2008 och 2009. Man vill även fortsätta att utveckla modellen med lokal lönebildning.

För att komma till rätta med den stora bristen på specialistutbildade sjuksköterskor vill Vårdförbundet att specialistutbildning ska ske på betald arbetstid. Förbundet kräver också att det görs en extra löneöversyn för dem som redan är specialistutbildade.

Slutligen kräver Vårdförbundet att nattarbetstiden förkortas och att tiden för återhämtning ska ingå i beräkningen av arbetstiden.

SKL har ännu inte svarat på de nya avtalskraven.

Relaterat material

Vårdförbundet säger upp avtal

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev