Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet riktar kritik mot VGR:s karenskrav

Publicerad: 26 augusti 2019, 09:51

Foto: Thinkstock

Nu riktar också Vårdförbundet kritik mot Västra Götalandsregionens, VGR:s, krav i två upphandlingar på en sex månaders karenstid för medarbetare som slutar sin anställning för att arbeta hos en privat aktör.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenVårdförbundet

Krtiken lyftes först i en artikel i Vårdfokus och upphandlingarna gäller Lundby närsjukhus på Hisingen i Göteborg och två ögonmottagningar.

– Vi förstår inte hur regionen tänker: Vi behöver Lundby sjukhus. Om regionen ställer krav på en sex månaders karenstid kan sjukhuset inte få personal. Vårdpersonal i regionen byter arbetsplats med jämna mellanrum. Det gör alla. Och när de byter går de till kommunen eller till någon privat vårdaktör, säger Susanne Blom Persson, styrelseledamot för Vårdförbundets avdelning Västra Götaland och regionalt skyddsombud, till Dagens Medicin.

Hon är också en av fem kontaktpersoner för Vårdförbundets medlemmar som arbetar inom privata verksamheter inom VGR.

Enligt artikeln i Vårdfokus har Lundby närsjukhus drivits av Capio i 19 år, men det avtalet löper ut nästa år. Tidigare i år genomfördes en upphandling, men den fick avbrytas före sommaren eftersom inget vårdbolag, inte heller Capio, hade lämnat anbud för att driva sjukhuset.

– Som jag har förstått det så har Capio inte lagt något anbud på fortsatt drift av sjukhuset eftersom bolaget inte har fått rätt förutsättningar, det kan tänkas att de ändrar sig om de får andra förutsättningar. Regionen kan ju ändra sig. Regionen har fått så mycket kritik för kravet om karenstiden, och har nu sagt att de ska titta över karenskravet.

Om inte VGR ändrar sig, så får regionen själv ta hand om driften av sjukhuset om ungefär ett år, tror Susanne Blom Persson.

– Hur nu regionen ska klara det. Det kommer att bli ett jätteproblem med Lundby sjukhus, där vi har bland våra medlemmar runt 50 anställda, fortsätter Susanne Blom Persson.

Enligt VGR är karenkravet ”ett verktyg för att säkerställa en total ökad tillgång till vård vid upphandlingar”. Regionen anser också att ”det ökar sannolikheten för att det blir en utökad kapacitet istället för en omflyttning av befintlig kapacitet”.

Kan du ha någon förståelse för varför regionen har satt ett sådant här karenskrav i de två upphandlingarna?
–Till viss del kan jag förstå det. De vill behålla folk, men folk flyttar ju på sig ändå. De som tagit beslutet tänker ju inte. Det enda det leder till är att det blir ett helsike för VGR vem som ska ta hand om sjukhuset, säger hon.

I fredags skrev Dagens Medicin om kritiken som riktades mot VGR:s karenskrav av Praktikertjänsts vd Erik Strand och ekonomi- och finansdirektör Carina Olson i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De hävdade bland annat att karenskravet bakbinder privata vårdgivare och skapar inlåsningseffekter.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev