Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet sågar städförslaget

Publicerad: 14 december 2011, 13:17

Foto: Photos.com

Högutbildad vårdpersonal ska inte användas till att städa utanpå det redan pressade schemat. Det är Vårdförbundets svar på Socialdemokraternas förslag.


Ledande företrädare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting föreslog nyligen att all personal i vården ständigt ska vara beredd att städa på sjukhusen för att hålla dem helt rena och minska vårdrelaterade infektioner.

Dagens Medicins läsare reagerade kraftigt på förslaget. Många kommentarer har varit ilskna och i omröstningen har hittills 84 procent sagt nej till att det ska vara en del i jobbet för läkare och sjuksköterskor att städa extra när det behövs.

Även Vårdförbundet sågar städkravet:

Det är orimligt att redan hårt pressade högutbildade yrkesgrupper ska utföra ytterligare arbete som dessutom sköts mycket bättre av andra yrkesgrupper.  skriver förbundets företrädare på DN Debatt. Facket ser också rena risker med att låta sjukvårdspersonal hålla rent:

Att gå från en uppgift att ta hand om smuts och snusk, vid exempelvis toalettstädning, till att ta hand om en patient som behöver ett så rent omhändertagande som möjligt är en fara för patientsäkerheten  skriver de tre artikelförfattarna.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev