Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet säger<br> upp arbetstidsmodell

Publicerad: 5 december 2011, 12:59

Arbetstidsmodellen på Östersunds sjukhus sägs upp av Vårdförbundet efter en utvärdering.


Det finns ett stort missnöje med scheman och arbetstider på sjukhuset, menar facket.

– Vi har gjort en utvärdering, arbetsgivaren bland cheferna och vi bland medlemmarna, och det finns ett stort missnöje med att man får byta mycket turer, får låg ersättning och för lite återhämtning, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande för Vårdförbundet Jämtland, till tidningen Vårdfokus.

Landstinget ville boka in ett möte om förändringar i schemastrukturen, men först i slutet av mars nästa år. Det fick facket att sätta ned foten: förbättringarna måste komma snabbare än så.

– Vi är intresserade av kortare veckoarbetstid, speciellt för dem som jobbar obekväma tider. Ansvaret och arbetet är så krävande i dag och man tjänstgör både dag och natt. Då måste man ha rejälare återhämtningstider. Som det är nu sliter man ut personalen, säger Kristina Fluur Hedman.

Björn Ahlnäs, personalchef på Jämtlands läns landsting, säger till landstingets hemsida att förslaget om att hålla diskussionerna nästa år beror på att det då kommer att finnas nya chefer på plats. Han säger sig vara överraskad över uppsägningen.

– Vi har inte upplevt att det funnits något stort missnöje med modellen, snarare tvärtom, säger Björn Ahlnäs.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev