Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet säger upp avtal

Publicerad: 31 oktober 2007, 11:45

Vårdförbundet säger i dag upp sitt tillsvidareavtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Missnöje med löneutvecklingen är den främsta orsaken.


– Vi har haft en väldigt lång process kring detta under året och vi har konstaterat att vi har haft alldeles för låg löneutveckling de senaste åren i paritet med vad vår kunskap betyder i vården, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Missnöjet bland Vårdförbundets medlemmar har på många håll i landet varit stort både med lönerna och med hur de lokala arbetsgivarna följt avtalets intentioner när det gäller kopplingen mellan verksamhet och lön.  På flera håll har det garanterade lägsta utfallet 2 procent blivit en måttstock för hur stora löneökningarna ska vara.

I slutet på augusti höll SKL överläggningar med ledande politiker i kommuner och landsting kring arbetsgivarpolitik och den lokala lönebildningen och Vårdförbundet tyckte sig tidigare under hösten se positiva tendenser.

– Det har hänt en del saker ute hos de lokala arbetsgivarna som inte hänt om inte vi och våra medlemmar varit så missnöjda och SKL tagit detta på allvar, men det är hos alltför få arbetsgivare. Vi har framfört till SKL att det handlar mycket om nivån på löneökningar, men de har varit tydliga med att de inte har något mandat att göra något åt den lokala lönesättningen. Vi har inte nått ända fram, säger Anna-Karin Eklund.

Vårdförbundet kommer nu att träffa SKL i dag, onsdag, under eftermiddagen för att formellt säga upp avtalet. Uppsägningstiden är fem månader, vilket innebär att det nuvarande avtalet gäller till och med den 31 mars. Några konfliktåtgärder är alltså inte aktuella i nuläget.

Vårdförbundets målsättning är att fortsätta de diskussioner som inletts med SKL i samma tempo som tidigare, förklarar Anna-Karin Eklund.

– Vi har inga ambitioner att stanna upp, vi har ju ett ansvar att få klart ett nytt avtal till den 31 mars.

Vilken typ av avtal som kan vara aktuellt är dock för tidigt att säga, menar hon.

– Vi vill inte gå i från den lokala lönebildningen, vi vill fortsätta utveckla den, men då måste det ju också finnas en vilja till det hos de lokala arbetsgivarna. Kan man inte åstadkomma det så måste det bli en annan typ av avtal. Vi vill ha högre löner och kommer att jobba för att hitta det bästa avtalet för det.

Var det rätt av Vårdförbundet att säga upp avtalet? Skriv och kommentera, gör din mening hörd här!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev