Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdförbundet skrev på avtal trots medlemmarnas nej

Publicerad: 22 december 2009, 13:06

Vårdförbundet vek ned sig mot Helsingborgs lasarett. Nu har facket skrivit under det avtal som medlemmarna röstade nej till.


Arbetsvillkoren på Helsingborgs lasarett har varit en stridsfråga sedan sjukhuset sade upp avtalet med Vårdförbundet tidigare i år. För tre veckor sedan fick fackets lokala medlemmar rösta om arbetsgivarens slutbud. 55 procent sade nej.

Nu visar det sig att resultatet inte får någon betydelse. Efter omröstningen gick Helsingborgs lasarett vidare och införde en modell med nya arbetstider där alla extra ekonomiska ersättningar hade tagits bort. Vårdförbundet fördömde åtgärden men ansåg sig inte ha några möjligheter att driva ärendet vidare.

Därför blir det avtalet som medlemmarna röstade nej till som gäller från den 1 januari.

– Avtalet är sämre än det som vi hade tidigare, men trots allt bättre än de allmänna bestämmelserna som finns i kollektivavtalet. Nu får vi ändå en ren arbetstidsförkortning. Anledningen till att vi tecknade detta är att få det reglerat, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne, till tidningen Vårdfacket.

Bland medlemmarna har reaktionerna på utvecklingen varit blandade.

– Några tycker att det är bra att det blev ett avtal. Andra tycker att det är skräp och att vi borde ha kunnat göra bättre, säger lokalavdelningens vice ordförande Mats Runsten till Vårdfacket.

Relaterat material

Vårdförbundet känner sig överkört av skånskt sjukhus

Återhämtning avgörande när facket röstade om nytt avtal

Medlemmar i Vårdförbundet får rösta om arbetstider

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev