Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet tar täten

Publicerad: 26 juni 2013, 06:15

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

För första gången sedan 2006 går Vårdförbundets ordförande om Läkarförbundets på listan. Förmågan att nå ut med sitt budskap avgör.


Läkarförbundets ordförande Marie Wedin har fallit från plats 14 till plats 24 på maktlistan sedan hon tillträdde. En majoritet av dem Dagens Medicin har talat med inför årets lista anser att hon har tappat i makt och inflytande. Endast ett fåtal anser att hon stärkt sin position.

Delar av kritiken mot Marie Wedin är återkommande. Hon kallas gammaldags, konservativ och traditionell.

Själv ser hon denna kritik som ett tecken på gott fackligt arbete.

– Det kan bero på att vi är väldigt bra på att driva traditionella fackliga frågor som handlar om arbetsmiljö och patientsäkerhet. De som kritiserar mig för att vara traditionell tycker inte om att vi driver på när det gäller till exempel vårdplats­bristen, säger Marie Wedin.

Hon kritiseras också för att vara en nej­sägare som inte vill föra en konstruktiv dialog.

– Det är alltid en avvägning hur långt man ska gå med dialogen. Jag har ju också en uppgift att föra ut ett budskap, säger Marie Wedin.

Hon lyfter fram snabbspår för enklare sjukskrivningar som en fråga där förbundet fått gehör och läkarbristen i primärvården som en annan fråga som förbundet lyckats sätta fokus på.

– Vi har lyckats få upp våra frågor på den politiska agendan. Det betyder inte alltid att Läkarförbundet nämns i media. Men det viktiga är att våra frågor finns med på agendan och att vi bjuds in till borden för att diskutera de frågor som är viktiga för vården.

Men många är mer imponerade av Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro när det gäller förmågan att nå ut. Hon beskrivs som rivig, strategisk och initiativtagande. Även om vissa tycker att hon ibland är för impulsiv och populistisk.

Sineva Ribeiro tror att nyckeln till Vårdförbundets framgång är att fackförbundet inte upp­fattas som nejsägare som bara protesterar.

– Vi kommer med nya förslag om hur vi ska utveckla vården. Vi säger aldrig bara att något inte fungerar utan vi lägger alltid fram ett förslag på hur vi kan göra i stället, säger Sineva Ribeiro.

Hon konstaterar att lönerna är den fråga som fått mest uppmärksamhet. Men trots lönedebatten är det långt kvar till de resultat som Vårdförbundet hoppas på. Mer konkreta resultat tycker Sineva Ribeiro i stället har nåtts när det gäller införandet av vårdcoacher och direktinläggning av äldre multisjuka patienter som inte behöver passera akuten.

Sineva Ribeiro ser skillnader mellan Vårdförbundets och Läkarförbundets strategier för att nå ut.

– Jag och Marie Wedin har haft en diskussion om varför vi hela tiden går ut med alla brister i vården och jag har sagt att det är nödvändigt att få ut ­bristerna i ljuset för att nå en förändring. Det finns en skillnad i hur vi driver frågorna. Vi såg att det var nödvändigt att lyfta fram att 3 000 dör i vårdskador varje år så därför satte vi upp 3 000 kors i Visby under Almedalsveckan, säger Sineva Ribeiro.

Marie Wedin är försiktig när hon beskriver skillnaderna mellan de två förbundens sätt att arbeta.

– Vi har lite olika profil i vad vi säger och vi säger det med olika ord.

Men på en punkt ser hon en tydlig skillnad som kan förklara att Vårdförbundet ibland får mer publicitet.

– Vi driver ju inte våra lönefrågor via media, säger Marie Wedin.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev