tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundet vill prata arbetstider

Publicerad: 16 oktober 2012, 09:43

Foto: Photos.com

I veckan genomför Vårdförbundet en kampanj för att få upp arbetstiderna i vården på agendan.


Syftet med veckan är dels att visa medlemmarna att förbundet jobbar med frågan, och dels att uppmärksamma resten av samhället på hur villkoren ser ut på arbetsplatserna i dag.

– Det finns inga villkor som reglerar nattarbetet. Man får ingen vila och hinner inte återhämta sig. Man blir påverkad och reaktionsförmågan minskar av nattarbete, så det finns ett samhällsintresse också i det här, säger Cecilia Helldén, förbundsombudsman Vårdförbundet, som har varit med om att ta fram budskapen för veckan.

Enligt Cecilia Helldén är de arbetstidsbestämmelser som finns i dag från 70-talet, och det behöver justeras för att passa dagens arbetssituation.

– Vården förändras och alla som ligger på sjukhus i dag behöver insatser dygnet runt, och det innebär att många fler måste arbeta helger och nätter, säger hon.

De avtal som finns är lokala och enligt Cecilia Helldén finns det därmed en risk för att de sägs upp om landstinget behöver skära ner.

– Det är oacceptabelt med villkor som inte är långsiktiga och hållbara och över tid både för medarbetare och för chefen.

Från och med i höst och fram till november 2013 har Vårdförbundet och SKL avsatt tid för att se hur man ska klara av vårdförsörjningen. Vad den största stötestenen kommer att bli vet man inte ännu.

–  Vi är glada att de överhuvudtaget vill sitta tillsammans med oss, men jag utgår från att de som Sveriges största vårdhuvudman vill ha villkor som gör att vi klarar vårdförsörjningen dygnet runt, säger Cecilia Helldén.

Vårdförbundet vill se ett centralt avtal där tre punkter finns med; att tid för vila och återhämtning ingår i arbetstiden, att man ska kunna få ersättning för obekväm arbetstid i både tid och pengar samt att beredskapstjänstgöringen ska bli en del av arbetstiden.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev