Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundets medlemmar kan mista löneförhöjning

Publicerad: 23 oktober 2009, 11:48

Vårdförbundets medlemmar kan mista löneförhöjning

Foto: Foto: Photos.com

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är berett att säga upp sitt avtal med Vårdförbundet för att stoppa lönehöjningar under 2010.


I dag, fredag, presenterar SKL en ny rapport om hur ekonomin i landets kommuner och landsting väntas utvecklas under de närmaste åren. Enligt organisationens beräkningar är de pengar som regeringen har skjutit till inte tillräckliga för att möta den ekonomiska krisen. 2011 väntas kommunsektorn gå med mellan 10 och 18 miljarder kronor i underskott.

Därför vädjar SKL till berörda fackförbund om att vara återhållsamma med sina krav i den kommande avtalsrörelsen.

Vårdförbundet slöt ett treårigt avtal med SKL efter strejken 2008 och omfattas egentligen inte av avtalsrörelsen 2010. Enligt det avtal som finns är medlemmarna garanterade 2 procents löneförhöjning under nästa år.

Nu har SKL planer på att riva upp den överenskommelsen.

Avtalets konstruktion möjliggör för oss att säga upp det före kommande årsskifte. När det ingicks var det ingen som kunde ana den ekonomiska krisen. Som seriösa arbetsgivare måste vi därför ställa oss frågan om vi ska säga upp sjuksköterskeavtalet eller om vi bedömer att landstingen kan klara de ytterligare 2 procent som ligger i avtalet. Vi kommer att använda de närmaste månaderna för att noga analysera detta , skriver gruppledarna i organisationens arbetsutskott i en debattartikel som publiceras i Dagens Nyheter och på SKL:s hemsida.

Läs debattartikeln:

 Ansvarsfulla avtal säkrar välfärden  (på SKL:s hemsida)

Relaterat material

Vårdförbundets ordförande upprörd efter SKL-utspel

Stora underskott väntar landstingen om några år

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev