Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundets ordförande upprörd efter SKL-utspel

Publicerad: 23 oktober 2009, 11:48

Vårdförbundets ordförande upprörd efter SKL-utspel

Foto: Anna-Karin Eklund.

Vårdförbundet har inte fått några signaler från arbetsgivarsidan om att den överväger att säga upp avtalet. Debattartikeln i Dagens Nyheter kom därför som en överraskning.


Med ilska och frustration. Så reagerar Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund då hon läste debattartikeln från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i Dagens Nyheter i dag, fredag.

– Att komma med detta nu är en ren provokation mot våra medlemmar, som utgör en tredjedel av de anställda inom sjukvården. Arbetet med lönebildningen i landstingen har i huvudsak fungerat bra och vi har inte fått några signaler från vare sig SKL eller enskilda landsting om att de skulle vilja säga upp avtalet. Det hade varit lämpligt att först väcka frågan med oss som part, säger hon.

Avtalet mellan Vårdförbundet och SKL kom till efter sex veckors konflikt och långa medlarförhandlingar våren 2008. Det är treårigt och löper ut 2011. För 2010 ger det rätt till löneökningar på 2 procent. Men avtalet kan sägas upp om någon av parterna inte kan leva upp till det. Nu anser alltså arbetsgivarsidan att den har problem med detta.

– Arbetssituationen för våra medlemmar är tuff, det har gjorts försämringar i arbetstiden och OB-tillägg har sänkts. När arbetsgivaren dessutom vill bryta upp avtalet och sänka löneökningarna så visar det att de inte bryr sig om den patientnära vården. Det är oansvarigt, säger Anna-Karin Eklund.

Hon anser att SKL, med sitt utspel, använder medlemmarna i Vårdförbundet som slagträ för att få mer pengar från regeringen, samtidigt som organisationen sänder en signal om arbetsgivarens inställning inför kommande avtalsförhandlingar med andra fackförbund.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev