Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdförbundsordförande kontroversiell talare på 1:a maj

Publicerad: 2 maj 2008, 07:46

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund lånade ut sig till vänsterpartiet då hon talade på partiets möte på 1:a maj. Att hon mitt under brinnande konflikt framträder i politiska sammanhang har väckt reaktioner.


Talet, som hölls vid Västerpartiets möte i Kungsträdgården i Stockholm, var en manifestation för sjuksköterskornas konflikträtt och lönekraven i den pågående strejken.

Anna-Karin Eklund fortsatte också ordkriget med Ingela Gardner Sundström, ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation.

Kritikerna menar att Vårdförbundets ordförande har blandat ihop sina roller och att Vårdförbundets medlemmar kan uppleva det som obekvämt eller stötande att hon talar på Vänsterpartiets möte.

- Jag skulle nog inte själv ha valt ett partipolitiskt forum för att föra fram mina åsikter just nu, säger Ingela Gardner Sundström till TT.

Svenska Dagbladets ledarsida skriver i dag att det visserligen är lätt att ansluta sig till sjuksköterskornas lönekrav men att det är ”dåligt omdöme av Eklund att tacka ja till vänsterpartiets inbjudan att på första maj agitera för höjda vårdlöner från en talarstol omgärdad av vänsterpartiets emblem och smattrande röda flaggor”.

Själv säger Anna-Karin Eklund till TT att hon tycker att kritiken är konstig eftersom Vårdförbundet är partipolitiskt obundet.

– Vi använder de tillfällen som ges för att föra fram våra krav och synpunkter. I dag var det vänsterpartiet, för två veckor sedan var jag hos socialdemokraterna och förra månaden var jag hos moderaterna, sade hon i går.

Följ Dagens Medicins bevakning av Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev