måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdfrågorna i fokus på torsdagskvällen

Publicerad: 4 april 2013, 12:57

Socialdemokraternas kongress i Göteborg ska under torsdagskvällen bland annat diskutera stopp för gräddfiler i vården och införande av en mer omfattande vårdgaranti.


Dagens Medicin är på plats på S-kongressen i Göteborg under torsdagen och fredagen. På torsdagskvällen är det dags att klara av det avsnitt som handlar om hälso- och sjukvård. Kongressen ska ta ställning till partistyrelsens förslag och ett stort antal motioner.

Partistyrelsens förslag kring sjukvården innehåller bland annat ett förslag om att förbjuda möjligheten att köpa sig förtur genom privata sjukförsäkringar på offentligt finansierade sjukhus. Alliansregeringen tog bort detta förbud 2007.

Ett annat av partistyrelsens förslag är att förbjuda möjligheten att sälja eller stycka upp regions- och universitetssjukhus. De mindre sjukhusen ska det däremot vara möjligt att sälja om den politiska majoriteten i landstinget önskar det.

En av de motioner som partistyrelsen vill bifalla kommer från Östergötland och har rubriken "köfri vård". I motionen föreslås en utvidgad vårdgaranti. Den ska innebära att alla delar i vårdkedjan ska inkluderas i vårdgarantin. Och ett införande av en "kalendergaranti" som innebär att patienten alltid ska få med sig en tid för nästa besök istället för att behöva vänta på en kallelse.

Däremot vill partistyrelsen avslå en motion från Kalmar om en nollvision för undvikbara vårdskador och att inrätta en nationell patientsäkerhetskommission.

På fredagskvällen hamnar sjukvården i fokus på kongressen igen då det blir debatt och beslut kring den kontroversiella frågan om vinster i välfärden. Följ Dagens Medicins rapportering på dagensmedicin.se och på twitter under kongressdagarna.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev