Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdgarantin får vården att prioritera ned kroniskt sjuka

Publicerad: 30 April 2010, 08:21

En ny undersökning tyder på att kroniskt sjuka drabbas negativt av vårdgarantin. Socialminister Göran Hägglund (kd) lovar att vidta åtgärder.


Vårdgarantin är utformad för att nya patienter inte ska behöva vänta för länge på att få träffa läkare och inleda sin behandling. Under flera år har det diskuterats om systemet bidrar till att kroniskt sjuka patienter som besöker vården vid upprepade tillfällen prioriteras ned.

Nu tyder en ny undersökning från Västra Götaland på att så är fallet. Fem verksamhetschefer som har djupintervjuats uppger att läkarna visserligen gör en strikt medicinskt bedömning. Däremot förekommer det att personalen som ansvarar för tidbokningen ger de patienter som omfattas av vårdgarantin förtur, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Det känns inte helt okej för min del. Jag tycker personligen att det borde gå efter en strikt medicinsk värdering. Svårast sjuka först, säger Weronica Aldenbrand, verksamhetschef för hjärt- och lungkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och en av dem som intervjuats, till radion.

Göran Hägglund lovar att ta tag i problemet ”under våren”.

– Vi kommer att lägga ett mer precist uppdrag till Socialstyrelsen för att följa just det här med risken för så kallade undanträngningseffekter, säger han till Ekot.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev