Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdgarantin har haft effekt på väntetiderna

Publicerad: 17 februari 2006, 11:34

Antalet patienter som väntat på behandling mer än 90 dagar har nästan halverats inom flera specialitetsområden sedan vårdgarantin infördes.


Sveriges Kommuner och Landsting har gjort en första uppföljning av vårdgarantins effekter. Den visar att antalet patienter som väntar på en behandling har minskat, och de som väntat mer än 90 dagar nästan har halverats sedan i höstas.

- Det är särskilt glädjande att vi kan se stora förbättringar inom områden som tidigare hade långa väntetider, exempelvis kirurgi och ortopedi. Även inom gynekologin finns påtagliga förbättringar. Det visar tydligt att en bred vårdgaranti är rätt väg för vården och sätter patienten tydligt i fokus, säger Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet i ett pressmeddelande.

Inom de åtta specialitetsområden där kösituationen tidigare varit särskilt allvarlig, (gynekologi, hjärtsjukvård, kirurgi, ortopedi, plastikkirurgi, urologi, ögon, öron-näsa-hals) har antalet patienter som väntar på behandling minskat från drygt 62 000 till 53 000.

Uppgifter från sju landsting visar att de som behövt vänta längre än tre månader på en behandling inom sju av områdena har minskat med 47 procent, från drygt 15 000 till cirka 8 000 patienter.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News