Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdgivare jämförs på ny sajt

Publicerad: 1 september 2009, 09:43

En ny webbplats ger patienter möjlighet att jämföra olika vårdgivare. Satsningen backas upp av flera tunga namn inom sjukvården.


Omvård.se är ett samarbete mellan paraplyorganisationen Svenskt Näringsliv och IT-företaget Sanocore. För den vetenskapliga trovärdigheten står ett medicinskt råd med tre läkare som ledamöter. Det är Johan Calltorp, professor i hälso- och sjukvårdsadministration, Nina Rehnqvist, ordförande i Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, och Magna Andreen Sachs, ordförande i Svenskt forum för vårdkvalitet.

I dag, tisdag, presenterade de satsningen i Dagens Nyheter.

Få patienter känner till de skillnader som finns mellan vårdgivare. Ännu färre vet var de kan hitta uppgifter om detta. Så länge utvecklingen mot ökade möjligheter till vårdval inom sjukvården inte paras med användarvänlig information om vårdgivarnas resultat har patienterna endast begränsad nytta av valfriheten , skriver de i en debattartikel.

Uppgifterna på Omvård.se har hämtats från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och olika medicinska kvalitetsregister. Informationen har anpassats för att bli mer lättbegriplig. Tanken är att vem som helst ska kunna gå in på sidan och jämföra sjukhus och vårdcentraler med varandra.

Jämför själv:

Omvård.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev