Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdguiden ansluts till NPÖ

Publicerad: 1 april 2014, 04:30

Nu ansluter allt fler landsting sin sjukvårdsinformation till NPÖ. Då blir information som patienter gett i telefonen tillgänglig för andra vårdgivare.


I dag, första april, ansluter landstingen i Örebro, Jönköping och Kronoberg sina system för 1177 Vårdguiden på telefon till Nationell patientöversikt, NPÖ. Upplysningar som patienten gett vid kontakt med sjukvårdsrådgivningen kan då visas för vårdgivare i andra landsting, för privata vårdgivare och för vårdgivare på andra vårdnivåer, om patienten ger sitt medgivande.

– Vårdgivarna har velat ha det här, framför allt primärvården och akutmottagningarna och nu kommer det, säger Andreas Berger, på nationella 1177 Vårdguiden, som sedan ett drygt år tillbaka förvaltas av Stockholms läns landsting.

Med information från sjukvårdsrådgivningen i NPÖ ökar nytta och patientsäkerhet, är det tänkt. Patienten behöver heller inte upprepa allt hen har berättat i telefonen.

I Västa Götalandsregionen har man gjort en pilot sedan mitten av januari. I maj hakar Landstinget Dalarna på. Tekniskt är allt klart, det är bara för landsting och regioner att beställa anslutning.

Informationen från sjukvårdsrådgivningen visas från och med det datum landstinget ansluter sig, inte bakåt i tiden.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev