fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdköer dyra för samhället

Publicerad: 8 april 2009, 11:25

Att inte ge patienter vård i tid är dyrt för samhället. Det visar en färsk sammanställning från Region Skåne och IHE.


Väntetiderna till en specialist inom sjukvården orsakar många onödiga – och dyra – sjukskrivingar. Tillsammans med Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, har Region Skåne studerat vad väntetiderna kostar samhället i form av produktionsbortfall. Studien ska bidra till ”ökad vårdkvalitet och minskade kostnader”, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Den högsta kostnaden för väntetid till specialister i Region Skåne, finns bland patienter med diagnosen ryggvärk. Produktionsbortfallet beräknas i denna grupp ha motsvarat 27, 4 miljoner kronor 2005.

Andra vanliga diagnoser med lång väntetid till specialister är knä- och höftartros, ljumskbråck, senil katarakt, karpaltunnelsyndrom och sömnstörning. För de nio vanligaste diagnoserna var kostnaderna för produktionsbortfallet och väntetiderna under 2005 sammanlagt 46 miljoner kronor.

Eftersom kösituationen i Region Skåne blivit bättre sedan 2005 har kökostnaderna minskat, enligt Ulf Hallgårde, läkare och ansvarig för att förbättra sjukskrivningsprocessen i Region Skåne.

– Studien bekräftar bland annat att det finns mycket att vinna på att sätta in vårdinsatser i ett tidigt stadium, säger han.

Det moderata regionrådet Henrik Hammar är nöjd med att Region Skåne fått ner köerna så mycket att regionen kvalificerat sig till att få ta del av regeringens stimulanspengar ”kömiljarden”.

– Vi har satt in både generella åtgärder – för att minska väntetiderna – och mer specialinriktade inom till exempel rygg och höfter, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt studieförfattarna är det första gången som en sammanställning på detta sätt kartlagt vad väntetiderna i vården verkligen kostar samhället.

Läs rapporten:

Produktionsbortfall till följd av sjukskrivningar i Region Skåne 2005 (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev