Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdministern lovar mindre administration med samordnad it

Publicerad: 10 mars 2006, 16:04

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson utlovade att administrationen i vården ska ta mindre tid med nationellt samordnade IT-system. Bland annat ska läkare och annan vårdpersonal slippa logga in flera gånger i olika datasystem.


När den nationella IT-strategin presenterades i dag betonade Ylva Johansson att de nationellt samordnade IT-systemen måste bli mer användarvänliga än dagens. Samordningen av systemen ska också innebära mindre dubbelarbete.

Information som i dag matas in för hand, till exempel i olika kvalitetsregister, kommer när samordningen är genomförd att kunna hämtas automatiskt ur journalerna.

- Vi har kommit långt på många håll när det gäller IT i vården, det är samordningen som brister. Nu är vi överens, på nationell, regional och kommunal nivå, om hur vi ska samordna systemen, säger Ylva Johansson.

IT-strategin innehåller inga överraskningar för landsting och kommuner, men att den nu finns på pränt kan göra att fler vågar köpa in nya system.

- Vi tror att en del har väntat på besked från oss, sa Ilmar Reepalu, Svenska Kommunförbundet, under presskonferensen när strategin presenterades.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev