torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdord vid livets slut på nyordslistan 2022

Publicerad: 27 december 2022, 06:00

De två orden som rör vård på årets nyordslista handlar om livets slutskede.

Foto: Getty images

Efter två års hajp lyser pandemi och covid helt med sin frånvaro på 2022 års nyordslista. Bland de 35 nyorden som kvalat in har bara två en koppling till sjukvård. Och de handlar båda om döden.

Ämnen i artikeln:

Palliativ vårdToppnyheter

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


På Språktidningens och Språkrådets nyordslista 2022 har coronakrisens termer bytts mot krisord för inflation, kriget i Ukraina, klimatet och energin. Här finns energikrig, putinpris, klimatskadestånd, smygflation och så det totala ordet permakris – en serie kriser utan synligt slut.

”Nyorden speglar samhällsutvecklingen. Debatten om problemen med kriminalitet, utanförskap och politisk extremism färgar också språket,” säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen i ett pressmeddelande, apropå de förhoppningar som fanns på att pandemins tillbakagång skulle resultera i positiva tider och mer optimistiska nyord. 

Det ena av de två ord som har viss anknytning till vården kan dock anses positivt i sig. Det är ordet dödsdoula, en professionell rådgivare och stödperson i livets slutskede. En person som kan finnas vid den döendes sängkant, stötta anhöriga och även hjälpa till praktiskt, enligt nyordslistans förklaring som hänvisar till Nya Wermlands-Tidningen 5 november i år. En del stödpersoner vid förlossningar har benämnts doulor sedan flera år tillbaka, och nu har döden fått sina.

Läs också: Årets sjuksköterska i palliativ omvårdnad: ”Känslan av att du varje dag gör ett så himla viktigt jobb” 

Det andra ordet är väntesorg och rör sorgen inför att en närstående ska dö. Det är ett ord som använts i både norska och danska sedan tidigare. 

Ett ord som en del inom vården kan ha nytta av att känna till under samtal med aktiva patienter är framefotboll. Det är fotboll där spelarna använder använder rullator eller gåstol för att ta sig fram på planen, något som uppfanns i England 2015.

Ett av de vetenskapliga nyorden på årets lista, vilket sannolikt kommit för att stanna, är klickkemi, den nobelprisade metoden att klicka samman mindre byggstenar till stora och mer komplicerade molekyler.  

Nyordslistan tas fram av Språkrådet och publiceras en gång per år på rådets sajt och i Språktidningen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev