Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdpersonal bättre än politiker på barnperspektivet

Publicerad: 4 Juni 2008, 12:31

Vårdpersonalen är bättre än sina politiker på att tänka på barnen i sitt arbete. Det visar en ny undersökning om hur landstingen tillämpar FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen.


För femte gången har Barnombudsmannen undersökt hur landstingen och regionerna arbetar för att omsätta barnkonventionen i praktiken. I dag, onsdagen den 4 juni, skickas rapporten ”På lång sikt” till regeringen.

Resultatet är splittrat. 18 av 20 landsting och regioner i Sverige har fattat beslut om att arbeta utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. Kalmar och Östergötland är de enda landsting som uppger att de systematiskt gör konsekvensanalyser innan de fattar beslut som rör barn och unga.

Även dessa landsting och regioner har fattat beslut om att arbeta med barnkonventionen, skrivit in det i sina styrdokument, avsatt resurser, genomfört aktiviteter och gör uppföljningar: Stockholm, Östergötland, Blekinge, Västra Götalandsregionen, Sörmland och Jönköping. Hack i häl ligger Västmanland, Gävleborg, Örebro, Värmland och Dalarna. Kronoberg däremot har inte besvarat enkäten alls.

Enligt barnombudsmannen Lena Nyberg går arbetet med att ge de yngsta invånarna inflytande långsamt framåt. Enligt enkätsvaren verkar inte särskilt många politiker fråga om barns och ungas egna åsikter och generellt är vårdpersonalen bättre på barnperspektivet än landstingspolitikerna.

Beslutsfattarna ger oftast vuxenfrågorna en tyngre roll.

– Det är en ohygglig skillnad på hur man kan uppfatta sjukvården som litet barn. Får man ett bra bemötande är det väldigt positivt. Men blir man skrämd kan det sitta kvar resten av livet när man söker vård, säger Lena Nyberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev