Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal får hjälp till självhjälp

Publicerad: 21 oktober 2016, 06:15

Foto: Viktor Gladkov/Thinkstock

En självhjälpsutbildning för att bekämpa den psykiska ohälsan i landstinget. Det ska inrättas i Sörmland för att hjälpa stressad vårdpersonal. Men Vårdförbundet är skeptiskt.


Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandNyköpings lasarettMälarsjukhusetKullbergska sjukhuset

– Det är främst sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som upplever mycket stress. Det har vi sett i våra medarbetarenkäter, säger Monica Johansson (S), finanslandstingsråd i Sörmland.

Landstingsstyrelsen i Sörmland beslutade i veckan om utbildningen, vilken främst berör vårdpersonalen. Länet ligger över riksgenomsnittet i långtidssjukskrivningar. Och som Dagens Medicin tidigare skrivit har sjuksköterskebristen i länet varit stor med Sveriges högsta överbeläggningssiffror som följd, och att sörmländska sjuksköterskor känner mycket stress och oro för patientsäkerheten. Nu hoppas politikerna att självhjälpsutbildningen ska bidra till att trenden vänder.

Vårdförbundet tycker att allt som kan hjälpa personalen är bra. Men det finns också en viss skepsis.

– Man kan inte bara ha individfokus utan man måste titta på organisatoriska faktorer, säger Maria Billemark Öqvist, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Södermanland.

– Det vill till att man skapar utrymme för att personalen ska kunna ta del av åtgärden, säger hon.

För ett av problemen är just att vårdpersonalen är stressad på grund av tidsbrist, och att då hitta tid för en utbildning att hantera stressen, kan bli svårt.

– Jag har svårt att se hur man ska skapa det utrymmet nu. I dagsläget är organisationen slimmad, säger Maria Billemark Öqvist.

Finanslandstingsrådet Monica Johansson är något mer positiv.

– Givetvis är tiden ett bekymmer. Det är därför vi bland annat tittat på möjligheten med att andra yrkeskategorier kan stötta upp, som vårdnära service och att vi anställer fler undersköterskor. Det gör ju att det frigörs tid. Det är många delar, inte bara en lösning, säger hon.

Relaterat material

Överbeläggningarna på sjukhusen ökar kraftigt

Stress och oro vanligt bland sörmländska sjuksköterskor

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev