lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal förväntas hålla rent – men hinner inte

Publicerad: 4 oktober 2012, 08:45

Trots skärpta städrutiner är det fortfarande vårdpersonal som får sköta mycket av städningen på sjukhuset i Västerås.


När Landstinget Västmanland drabbades av multiresistenta bakterier för drygt fyra år sedan hamnade städningen av vårdlokaler högt på dagordningen. I Västmanlands sjukhus nyaste vårdbyggnad i Västerås är kraven särskilt höga. På varje avdelning ska det finnas minst en lokalvårdare som sköter städningen dagtid, måndag till fredag.

– Vi märker verkligen hur det har höjt kvaliteten. Vi har dock mycket kvar att göra på andra enheter, säger Christer Häggström, hygiensjuksköterska på Västmanlands sjukhus.

Även infektionsklinikens avdelning 1 har egna städare under vecko­dagarna, men i övriga sjukhuslokaler där patienterna finns ska sjukvårdspersonalen stå för en stor del av städningen.

Där hinner man inte alltid med att städa i den omfattning som krävs, berättar Christer Häggström.

– Jag tror att vårdpersonalen är otroligt belastad i dag och att städningen då får stryka på foten. Det kan man förstå. Men det kan vara ödesdigert för patienterna, säger han.

Förhoppningen är att den nya vårdbyggnadens städmodell ska spridas även till andra sjukhusbyggnader, men inget är spikat.

Det pågår också diskussioner om att kontrollera städningen bättre. I den nya vårdbyggnaden har städningen kontrollerats med hjälp av miljöodlingar, men något sådant görs inte i de andra patientnära lokalerna. Sjukhuset förlitar sig på att det ser städat ut.

Relaterat material

Få landsting klarar kraven för städningen

Så städas ditt landsting

De vill ha lokalvård varje dag

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev