Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdpersonal hjälper fångar att bli av med sitt beroende

Publicerad: 26 Juni 2008, 13:59

Det går att bryta den onda cirkeln av kriminalitet och missbruk. Det visar resultat från ett projekt där kriminal- och beroendevård i Stockholm har arbetat tillsammans.


Det var våren 2007 som Stockholms läns landsting beslutade att bilda ett team bestående av personal från kriminalvården och läkare, sjuksköterskor samt psykologer från Beroendecentrum. Tanken var att teamet skulle arbeta med straffade som också är heroinmissbrukare.

Efter knappt ett år visar resultatet att 52 personer varit i behandling, varav fem hittills blivit självförsörjande och fått arbete.

– Jag är väldigt glad över det goda resultatet och hoppas att det blir mönsterbildande för en reguljär och tät samverkan mellan beroendevård och kriminalvård, säger Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd för sjukvård och missbruksfrågor i Stockholms läns landsting enligt ett pressmeddelade.

Varje heroinist som blir kvitt sitt beroende beräknas ge en samhällsvinst på 1,6 miljoner kronor per år. Om hon eller han dessutom får ett arbete uppgår samhällets vinst till 2,4 miljoner kronor. Stockholms läns landsting satsar under åren 2007 och 2008 4,6 miljoner kronor på projektet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev