Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal kan beordras in efter kortare semester

Publicerad: 13 maj 2020, 08:47

Husvagnen kan få vänta på besök i år. Region Örebro vill att personalen bara tar tre veckors semester under juni, juli och augusti.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I Region Örebro län var budskapet om att förkortad sommarsemester skulle vara frivilligt. Men enligt Nerikes Allehanda kan det mycket väl bli så att personalen beordras jobba efter tre veckors semester.


Ämnen i artikeln:

Region Örebro Län

Dagens Medicin har tidigare skrivit om hur svårt det är för många arbetsgivare i vården att få ihop planeringen inför sommarsemestrarna. Situationen ser också väldigt olika ut på hur långt smittspridningen kommit i olika delar av landet.

Enligt Nerikes Allehanda meddelade Region Örebro län på tisdagen att man från regionens sida vill att personalen inte ska ta mer än tre veckors semester under den ordinarie semesterperioden som sträcker sig från juni till och med augusti. Enligt hälso- sjukvårdsdirektören Jonas Claesson skulle lösningen bygga på frivillighet, och ekonomisk ersättning till den som kunde tänka sig att skjuta på en semestervecka på 15 000 kronor.

Många anställda inom vården har dock hört av sig till Nerikes Allehanda och berättat att det inte alls är frivilligt att skjuta upp en semestervecka som sjukvårdsdirektören låtit göra gällande.

På tisdagseftermiddagen fick Jonas Claesson enligt Nerikes Allehanda därför backa om frivilligheten.

– I absolut värsta fall kan vi beordra vår personal att jobba, sade han vid en pressträff enligt tidningen.

Han säger dock att regionen ska göra vad den kan för att slippa beordra personal att arbeta. Om frivilligheten säger han:

– Vi gör det här tajt med de prognoser vi tagit fram för sommarens vårdbehov. Men innan vi är färdiga med den processen är det ju svårt att veta om det räcker.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Örebro Län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev