Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal permitteras i Piteå

Publicerad: 13 maj 2020, 12:39

Nu permitteras både sjukgymnaster och sjuksköterskor från Cederkliniken i Piteå. När patienterna uteblir från vårdcentraler och rehabmottagningar blir det allt svårare för privata vårdgivare att få ihop ekonomin.


Sjuksköterskorna permitteras enligt läkaren Petter Tuorda, verksamhetschef på Cederkliniken, med 20 procent. Sjukgymnaster och samtalsterapeuter permitteras i högre grad, på 40 procent.

Det hela har att göra med det ekonomiska bortfall som uppstår när patienterna drar sig för att komma till mottagningen.

– Ungefär 80 procent av ersättningen är fast ersättning från regionen, 20 procent är rörliga baserat på produktion och besök. När besöken nästan halverats har vi gått från ett försiktigt överskott på 2 procent till ett minus på 8 procent.

I reda pengar handlar det om 350 000 kronor i månaden, som inte längre kommer in. Det handlar till stor del om besöksavgifter. Men enligt Petter Tourda har pengar som tidigare kom in från staten via kömiljarden också uteblivit och ersatts med ett generellt bidrag till regionen, som inte kommer vårdcentralen tillgodo.

– De statliga åtgärderna har tyvärr gjort det än värre för oss, säger han.

Tidningen Vårdfokus har tidigare skrivit om permitteringarna.

– Vi blev nog alla lite chockade när beskedet kom. Det känns overkligt att bli permitterad, jag menar det är ju brist på sjuksköterskor överallt, säger skyddsombudet och sjuksköterskan Caroline Keisu till Vårdfokus.

Intäktsbortfallet gör det enligt Petter Tourda svårt att låna ut sjuksköterskor till regionen.

– Hade jag haft fulla intäkter och samtidigt mindre att göra hade jag haft personal över att låna ut till regionen. Men i samma sekund som arbetsuppgifterna försvann, försvann även grunden till personalens anställning.

Totalt motsvarar sjuksköterskepermitteringarna två heltidstjänster.

– Nu har jag precis så mycket personal som jag har intäkter för. Eller ja, vi kommer nog gå back ändå.

Att inte permittera tycker Petter Tourda skulle ha varit helt oförsvarligt. Då hade verksamheten riskerat att gå omkull i höst, när vårdbehovet troligtvis ökar igen.

– Då hade regionen fått ta hand om våra 12 000 patienter.

Cederkliniken ägs av Praktikertjänst, som inom tandvårdsverksamheten fått permittera tusentals anställda. Men även inom hälso- och sjukvård har cirka 250 anställda permitterats. Enligt chefläkare Kenneth Jacobsson ser läget inom vården väldigt olika ut i olika delar av landet.

Generellt är det just det låga besökstrycket i kombination med att ersättningen baseras helt eller delvis på antalet besök som är den vanligaste anledningen till permitteringar inom Praktikertjänst.

– Inom sjukvården är det framförallt inom rehabilitering och det vi kallar för specialistvård vi har permitterat. VI har till exempel några opererande specialiteter som ortopedi, öron, näsa, hals och ögon. Inom primärvården är det betydligt färre, men även inom det området är det i huvudsak rehabiliteringspersonal som har permitterats.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev