Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal ska få betalt för resultat

Publicerad: 5 september 2007, 13:49

Läkare och annan vårdpersonal ska få betalt för de resultat som de uppnår, inte efter antal patienter som behandlas.


Igår drog ett pilotprojekt igång i Skåne där tanken är att få ökad kvalitet till lägre kostnad inom behandlingen av hjärtsvikt efter en internationell modell, Payment for performance, P4P, som bland annat har testats i USA och England.

Hittills är ett 20-tal vårdcentraler i nordöstra Skåne samt sjukhusen i Kristianstad och Hässleholm med i projektet som ska pågå i tre år. Vid årsskiftet ska ett liknande projekt starta någonstans i Stockholmsområdet med inriktning på diabetesvården och totalt beräknas 60 privata och offentliga vårdenheter delta. Projekten finansieras av regeringen och Lif som bidrar med 7,5 miljoner kronor vardera.

- Vi vill testa om det här kan vara ett sätt att förbättra vårdkvaliteten, om ekonomiska incitament kan påverka i positiv riktning, säger Anders Blanck, vice vd på Läkemedelsindustriföreningen, Lif, som står bakom idén.

Finns det inte en risk att det blir tvärtom, att ekonomiska morötter gör att man väljer att bara ta de patienter som är lätta att behandla och lätt uppnår sina behandlingsmål?

- Jo, det är helt rätt och något som vi är medvetna om. Därför är det noga vad man betalar ut ersättning för och att detta följs upp så att vi inte styr i fel riktning.

Kontroll och uppföljning ska ske på tre sätt. Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, i Lund har fått uppdraget ta fram själva ersättningsmodellen och se till att den blir så bra som möjligt.

Socialstyrelsen har det övergripande ansvaret och ska rapportera till regeringen när projekttiden är slut. Dessutom ska en kontrollgrupp upprättas bland de vårdcentraler som inte är med i projektet.

De vårdenheter som deltar i pilotprojekten kan få upp till 50 000 kronor, utöver ordinarie ersättning, i bonus beroende på vilka behandlingsmål de uppnår och hur flitiga de är att använda kvalitetsregistren RiksSvikt och Nationella Diabetesregistret.

Om resultatet faller väl ut är målet att införa Payment for performance-modellen på fler terapiområden runt om i landet. Det har dock inte gjorts några beräkningar på hur mycket pengar man kan tjäna på det nya arbetssättet.

Åsa Erlandson

Läs Lif:s rapport om P4P på organisationens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News