Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal ska kunna jobba ideellt

Publicerad: 27 februari 2014, 09:42

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utreda vad som krävs för att vårdpersonal ska kunna jobba ideellt på sin fritid utan att det krockar med lagen.


Bakgrunden till att regeringen vill utreda sjukvårdspersonalens roll i ideellt arbete är den diskussion som uppstod sommaren 2012. Då beslutade Röda Korset att legitimerad sjukvårdspersonal inte längre kunde arbeta i deras frivilliggrupper. Anledningen var en utredning från Socialstyrelsen som slog fast att frivilligorganisationer som använde legitimerad sjukvårdspersonal var tvungna att ta fullt vårdgivaransvar. Det innebar bland annat att Röda Korset skulle behöva börja med journalföring när läkare och sjuksköterskor gjorde ideella insatser.

Efter samtal med Röda Korset meddelade Socialstyrelsen sedan att insatser som kunde räknas som första hjälpen fick göras utan journalföring. Det ledde till att den legitimerade vårdpersonalen fick stanna kvar i frivilliggrupperna.

Sedan händelserna sommaren 2012 har flera ideella organisationer krävt en lagändring för att underlätta för sjukvårdspersonal att jobba ideellt. De har fått stöd av socialminister Göran Hägglund (KD) som har sagt att lagstiftningen måste ses över så att den inte hindrar ideell verksamhet.

Regeringen har nu beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda vad som krävs för att legitimerad sjukvårdspersonal ska kunna utföra sjukvårdsinsatser inom ideellt arbete. Utredningen ska föreslå när det kan vara motiverat med undantag från regelverket och när det kan gå att begränsa de ideella organisationernas vårdgivaransvar.

Röda Korset välkomnar regeringens beslut att utreda frivilliginsatser från vårdpersonal.

- Vi vill se att utredningen landar i ett lagförslag där människors professionella bakgrund inte diskriminerar dem från att delta i ideellt arbete, säger Jonas Prawitz, chef för enheten beredskap och krisstöd inom svenska Röda Korset.

Men han skulle helst vilja få ett rakt besked om vad som gäller redan nu.

- I väntan på att det här uppdraget ska genomföras skulle vi vilja se ett uttalande från regeringen om vad som gäller under mellantiden, säger Jonas Prawitz.

Relaterat material

Röda Korset säger nej till frivilliga från sjukvården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev