Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdpersonal slipper dödsstraff

Publicerad: 18 Juli 2007, 14:52

Den läkare och de fem sjuksköterskor som dömts för att medvetet ha smittat över 400 barn med hiv i Libyen kommer inte att avrättas. Det står klart sedan stora skadestånd betalats ut till barnens anhöriga.


Den palestinske läkaren och de bulgariska sjuksköterskorna arbetade på ett sjukhus i staden Benghazi och utpekades som ansvariga när en hiv-epidemi avslöjades 1998.
De har suttit fängslade sedan dess och dömdes 2004 till döden, en dom som i förra veckan fastställdes av Libyens högsta domstol. Men nu står det klart att dödsstraffen kommer att omvandlas till fängelse.
Libyens högsta rättsliga råd, som är nära knutet till regeringen, beslutade att häva dödsstraffet sedan anhöriga till de drabbade barnen accepterat skadestånd på en miljon dollar per barn, skriver DN.

Även läkaren är numera bulgarisk medborgare och Bulgarien begär nu att de dömda utlämnas. Avtal om sådana överföringar har tidigare tecknats mellan de båda länderna.
Pengarna som betalas ut till de anhöriga kommer från olika europeiska länder, välgörenhetsorganisationer och från den libyska staten. Hundratals miljoner dollar finns redan i en fond som upprättades i detta syfte av Libyen och Bulgarien 2005, rapporterar TT.

Runt 430 barn hiv-smittades vid blodtransfusioner på sjukhuset och ett 50-tal av dem har i dag avlidit. I samband med att epidemin uppdagades begärde Libyen hjälp från Världshälsoorganisationen, WHO. Den krisgrupp av hiv/aids-experter som kom dit skrev en rapport, men den är ännu hemlighållen, skriver DN. I rapporten ska det framgå att epidemin hade börjat innan de anklagade hade börjat arbeta på sjukhuset och att dåliga smittskyddsrutiner på sjukhuset, till exempel att det inte fanns engångsnålar för injektioner, var den främsta orsaken till epidemin.

Dödsdomar mot vårdpersonal fastställda

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev