Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal strider mot sänkta skyddskrav

Publicerad: 30 mars 2020, 13:25

Viss vårdpersonal ska kunna jobba med coronapatienter i kortärmat och utan munskydd, tycker regionerna. I en redan hårt pressad arbetssituation är oron stor bland vårdpersonal och flera upprop pågår mot riktlinjerna.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenKarolinska universitetssjukhusetRegion StockholmRegion NorrbottenAmbulanssjukvårdLäkarförbundetSKRVästra GötalandsregionenVårdförbundetKommunal

Regionerna har tillsammans kommit överens om att kraven på skyddsutrustning för viss vårdpersonal kan sänkas. Munskydd behövs inte, och inte heller heltäckande kläder annat än i speciella fall, enligt de 21 regionerna. Folkhälsomyndigheten väntas sanktionera detta som en allmän rekommendation.

Men sänkningen av kraven orsakar ramaskri bland vårdpersonal. Snabbt har en Facebookgrupp bildats bland personal, som fått nära 30 000 medlemmar på bara ett par dagar.

En av initiativtagarna är Ann-Jasmin Wikström, ambulanssjuksköterska i Älvsbyn, i Region Norrbotten.

– Vi vill inte sänka kraven om det inte finns evidens. Och den evidensen har vi inte sett än, säger Ann-Jasmin Wikström till Dagens Medicin.

Att regionerna inte tar personalens oro på allvar är allvarligt, tycker hon.

– Min arbetsgivare stöttar oss, och det är jag väldigt tacksam för. De vill att vi ska ha skyddsutrustning. Men det finns en mycket stor oro nu i landet, exempelvis i Stockholm. Gruppens mål är att personalen ska känna sig säker när de vårdar sina patienter, och inte smittar andra patienter.

Under de senaste veckorna har de i Norrbotten försökt att ragga skyddsutrustning på alla håll bland annat från privatpersoner och företag, berättar hon, eftersom de inte har fått den utrustning de beställt. Om deras utrustning tar slut har de ett antal exemplar av skyddsmask 90 från Försvaret. Dessa har som har ett filter som man kan rengöra och återanvända.

– Vi har väl inte hur många filter som helst. Vi behöver att någon som verkligen kan dem kommer och lär ut, så vi kan rengöra dem rätt.

Vad gör du om du en dag inte har någon skyddsutrustning?
– Jag vet faktiskt inte. Jag är väldigt pliktskyldig, och mån om mina patienter. Men jag kan faktiskt inte svara på den frågan, vad man gör i en stressad situation. Så länge jag kan kommer jag använda skyddsmask 90.

En annan av alla som upprörs över regionernas nya riktlinjer är läkaren Christine Laine, överläkare på Hallands sjukhus i Kungsbacka.

Även hon efterfrågar evidens som stärker de nya riktlinjerna. Den hon själv hittar styrker motsatsen, att aerosolspridningen av det nya coronaviruset är en risk.

– Jag har hela tiden varit beredd att kavla upp ärmarna och jobba var jag behövs mest, men när jag läste om det här beslutet blev jag extremt provocerad, säger Christine Laine.

– I Socialstyrelsens föreskrifter angående ”Nationell plan för pandemisk influensa” står extremt tydligt att regionerna har ett ansvar att se till att det finns tillräckliga lager av skyddsutrustning och förbrukningsmaterial. Dessa rekommendationer har bevisligen inte följts och nu fattar samma instans beslut om att munskydd inte behöver användas? Det är ju självklart att vi inom hälsovården nu undrar över detta.

Lika upprörd är Sara Nordin, undersköterska inom intensivvården på Karolinska i Stockholm.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Det är fruktansvärt provocerande, säger

Hon själv berörs inte av de sänkta kraven eftersom hennes jobb på intensivvårdsavdelningen inte omfattas av de sänkta kraven.

– Men jag känner en stor oro för den generella synen på vårdpersonalen.

Det här visar att arbetsgivarna inte bryr sig om sin personal särskilt mycket, och inte heller tar oron på allvar, anser hon.

I början av virusutbrottet var personalen inte så orolig, berättar hon.

– Då var det mest de över 70 år och riskgrupper som var särskilt utsatta. Men så kom rapporter om att sjukvårdspersonal dog som flugor i Italien. Det är så nytt det här viruset, och det är olika bud hela tiden. Det skapar en enorm oro, säger Sara Nordin.

Pouria Farsani, ST-läkare på Södersjukhuset i Stockholm, tog även han i lördags kväll initiativ till en namninsamling mot de ändrade kraven. På måndagsförmiddagen hade 4 600 personer skrivit under.

– Det är intressant att regionerna vill sänka kraven när WHO och Folkhälsomyndigheten är tydliga med vad som krävs. De refererar till att man nu vet mer, men de har inte angett vad WHO och Folkhälsomyndigheten inte vet. Det här sammanfaller med en generell brist på skyddsmaterial, och det orsakar oro, säger han.

Vad som ska hända med namnlistan är inte bestämt ännu, förklarar han. Men syftet är visa vårdpersonalens syn på skyddsbehovet.

– Som arbetstagare tycker jag att det är bättre att gå ut öppet om det är brist på utrustning som ligger bakom detta. Då kan vi bli mer innovativa för att hitta skyddsutrustning, säger Pouria Farsani.

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, vill att reglerna kring skydd och säkerhet ska präglas av en försiktighetsprincip, och också vara mycket tydliga. Som det är nu skapar olika och ändrade regler oro och otydlighet, förklarar hon.

Riktlinjerna får absolut inte utformas utifrån tillgången på skyddsutrustning, förklarar hon.

– Personalen är fantastisk säger regionerna, och det är trevligt att höra. Men det behöver också uttryckas genom att arbetsgivarna säkerställer att personalen har adekvat skyddsutrustning, säger Heidi Stensmyren.

Ännu har inte Folkhälsomyndigheten kommit med några ändrade rekommendationer. Heidi Stensmyren berättar att hon ska träffa Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) under måndagen och diskutera skyddsutrustningen.

SARA HEYMAN, DAGENS MEDICIN OCH JOHANNA CEDERBLAD/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev