Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal vill in i maktens korridorer

Publicerad: 7 mars 2014, 11:43

Det nya partiet

I Skåne och i Sörm­land vill två nya vårdpartier ta makten över sjuk­vården. Båda har startats av frustrerad vårdpersonal.


I september förra året samlades ett gäng anställda på Nyköpings lasarett och startade det nya partiet Vård för pengarna. Fem månader senare har partiet 350 medlemmar och en ambitiös målsättning inför höstens landstingsval i Sörmland.

– Målet är en majoritet i landstingsfullmäktige så att vi snabbt kan genomföra de förändringar vi vill, säger Jonas Lindeberg, överläkare på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett och ordförande i Vård för pengarna.

Förändringarna partiet vill genomföra handlar om en omfördelning av landstingets resurser.

– Vi är ett enfrågeparti som driver frågan om att det behövs mer resurser till vården och mindre resurser till administration, säger Jonas Lindeberg.

Partiet vill skrota politiska nämnder, ta bort politiska sekreterare, minska antalet arvoderade politiker och sänka politikerarvodena, minska den centrala administrationen och avsluta alla konsultuppdrag i landstinget.

– På detta skulle vi spara 130 miljoner kronor, säger Jonas Lindeberg.

Pengarna ska användas till att starta tre nya vårdavdelningar på de sörmländska sjukhusen och anställa den vårdpersonal som behövs för detta. Om Vård för pengarna inte når egen majoritet är de beredda att samarbeta för att få igenom sina förslag.

– Vi är egentligen helt ointresserade av att bli politiker. Antingen lägger vi ner våra röster i andra frågor eller så stödjer vi dem som stödjer våra frågor, säger Jonas Lindeberg.

Ungefär samtidigt som Vård för pengarna startade i Sörmland togs ett liknande initiativ i Skåne. Vårdpartiet i Skåne har hittills drygt 100 medlemmar. Även det skånska partiet startades av vårdpersonal som var frustrerad över utvecklingen.

– Kunskapsbristen om hur sjukvården fungerar hos politikerna gör att de bara bryr sig om de kortsiktiga ekonomiska konsekvenserna, säger Eva Lenander, sjuksköterska och ordförande för Vårdpartiet i Skåne.

Hon berättar att startskottet för partiet var de stora demonstrationer under parollen ”rädda vården” som hölls i Skåne förra våren.

– Det fick oss att se att det finns ett stöd för det här i de breda folklagren, säger Eva Lenander.

Ett av partiets mål är att riva upp den nyligen genomförda omorganisationen av vården i Skåne.

– Omorganiseringarna toppstyrs och genomdrivs utan analyser av effekterna för verksamheterna och utan att följa upp positiva eller negativa konsekvenser för patienterna, säger Eva Lenander.

I stället för de tre nya stora förvaltningarna vill Vårdpartiet i Skåne att varje sjukhus ska vara en egen förvaltning. Fler vårdplatser, stärkt primärvård, fler anställda i vården och mindre administration för vårdpersonalen är andra huvudfrågor för partiet. Och de är tydliga med hur satsningarna ska finansieras.

– Vi vill genomföra ytterligare en skattehöjning. Det räcker inte med de 30 öre som femklövern har höjt. Vi vill höja med ytterligare 30 till 60 öre, säger Eva Lenander.

Hon är också tydlig med att par­tiet jobbar för ett maktskifte i Region Skåne.

– Det känns mer naturligt att söka samarbete med Socialdemokraterna, säger Eva Lenander.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News