lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpersonal vill påverka hälsokonton

Publicerad: 25 april 2013, 05:30

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån. Isabella Scandurra är projektledare för rapporten ”Ehälsosystemens användbarhet”.

Snart får alla svenskar ett eget hälsokonto. Vårdens yrkesgrupper kräver att få vara med och utforma systemet för att kunna möta alltmer pålästa patienter.


Någon gång under hösten kommer det personliga hälsokontot att lanseras. Till en början för invånarna i landstingen i Stockholm, Uppsala och Norrbotten. Ett antal vårdcentraler och kliniker i dessa landsting kommer att kunna lägga in information om patienternas vårdbesök och delar av patientjournalerna. Systemet ska sedan successivt byggas ut så att invånare i alla landsting får tillgång till samma information.

Men redan innan de har lanserats skapar hälsokontona debatt.
– Det här är dåligt förankrat inom vårdprofessionerna, säger David Liljequist, sjuksköterska och förbundsombudsman på Vårdförbundet.

Han har varit med i arbetet med rapporten Ehälsosystemens användbarhet som är ett samarbete mellan Vårdförbundet, Svensk sjuksköterskeförening, Läkarförbundet, Läkaresällskapet och Kommunal. I rapporten konstateras att det är vanligt att satsningar på e-hälsa inte förankras bland dem som arbetar i vården.
– Utvecklingen av de här systemen sker ofta utifrån ett myndighetsperspektiv, säger Isabella Scandurra, projektledare för rapporten och doktor i medicinsk informatik.

Representanter för fem olika vårdyrken har varit med i de workshops som legat till grund för rapporten. De har varit eniga om att regeringen och myndigheterna borde göra mer för att få med vårdyrkenas representanter i arbetet med att utforma e-hälsosystemen.
– Många av de problem som uppstår när nya e-hälsosystem införs kan skyllas på dålig samverkan mellan de inblandade parterna, säger David Liljequist.

Han vill se omfattande utbildningssatsningar.
– Man måste se till att all vårdpersonal får en grundläggande e-hälsoutbildning för att undvika den rädsla som många vårdanställda har inför det här i dag. Professionen är van vid att ha ett informationsmonopol. Men så kommer det inte att fungera i framtiden, säger David Liljequist.

Han får medhåll av Isabella Scandurra som påpekar vikten av att vårdpersonalen förstår den förändring som ständigt uppdaterade och informerade patienter innebär för vården.
– Det kan bli stora förändringar i deras arbete. Det kan komma vårdtagare som har ett mer uppdaterat material än vad vårdgivaren har, säger hon.

Trots kraven på delaktighet från professionens företrädare så har regeringen endast haft en begränsad  dialog med dem inför lanseringen av hälsokontot. Däremot lovar socialdepartementet en satsning på information före lanseringen.
– Det ska gå ut information till patienter, landsting och sjukvårdspersonal, säger Henrik Moberg,  som är kansliråd på socialdepartementet.

Han berättar att Australien infört ett liknande system med hälsokonton och att det där har gjorts en lista med ”frågor och svar” som skickats ut till patienter och vårdgivare.
– Det är möjligt att vi skulle kunna göra något liknande i Sverige, säger Henrik Moberg.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev