Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdplatsbrist bakom 13 dödsfall

Publicerad: 20 februari 2017, 15:54

Tretton dödsfall på svenska sjukhus förra året kan kopplas till vårdplatsbrist eller personalbrist, visar en granskning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tonar ned kopplingen.


Ämnen i artikeln:

IvoLäkarförbundet

Facktidningen har gått igenom 55 lex Maria-anmälda dödsfall på sjukhus under 2016 och bland dem hittat 13 fall som kan delvis kan förklaras med vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning. Ett exempel är en patient som fick tio gånger för hög dos läkemedel av stressad personal. I ett annat fall fick fel patient blodförtunnande medel, vilket ledde till inre blödningar och död.

Tidningens genomgång är fristående och utvecklingen är svår att jämföra med tidigare år.

Ivo, som är granskande myndighet, menar att kopplingen mellan vårdsplatsbrist och dödsfall ”inte är så enkel”.

–  Min uppfattning är att vårdplatsbristen oftast inte är huvudorsaken, inte enkom. Men visst är förekomsten av dödsfall högre om det råder vårdplatsbrist. När vi tittar på våra lex Maria-ärenden ser vi också de här problemen, men det är viktigt att poängtera att det vanligtvis finns ytterligare bakomliggande orsaker som påverkar varje händelse, säger Peder Karlsson, enhetschef på Ivos avdelning Mitt, till Sjukhusläkaren.

TT

Ämnen i artikeln:

IvoLäkarförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev