Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdplatsbristen frustrerande

Publicerad: 27 maj 2015, 12:43

Frustrationen över vårdplatsbristen blev uppenbar när Läkarförbundets fullmäktige behandlade en motion om förbundets engagemang i frågan.


I sin motion vill Uppsalaläkaren Birgitta Lytsy att förbundet arbetar mer än mer aktivt för att komma tillrätta med bristen på vårdplatser. Bland annat vill hon att styrelsen i alla remisser och i allt utskottsarbete gör en analys av vilka konsekvenser olika förändringar kan ha för vårdplatserna.

Men detta tycker inte centralstyrelsen är helt relevant. Styrelsens svar på motionen – där delar avslogs och andra bara besvarades – utlöste en engagerad debatt om vårdplatsbristen och förbundets tydlighet i frågan.

­– Vårdplatsbristen är en ödesfråga, det är en arbetsmiljöfråga som leder till stress och otillräcklighet. Centralstyrelsen verkar tycka att den inte kan göra mer än vad som redan görs, sade Birgitta Lytsy, och fick applåder.

Centralstyrelsens Emma Spak bedyrade att frågan tas på största allvar men att det inte är relevant att ta med vårdplatsfrågan i alla sammanhang.

I den votering som följde fick en att-sats i centralstyrelsens förslag stå tillbaka för en formulering om att Läkarförbundet ska arbeta än mer kraftfullt för att vårdplatssituationen förbättras.

– Det är bra att vi diskuterar det här, det ger extra tryck i vårt fortsatta arbete. Detta är en viktig fråga, sade förbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Relaterat material

Stetoskop ska hjälpa minister lyssna

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev