Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpolitiker anklagas för medvetet fusk med sjuklön

Publicerad: 8 maj 2009, 09:48

Vårdpolitiker anklagas för medvetet fusk med sjuklön

Foto: Margaretha Bjälkemo.

En sjukvårdspolitiker krävs på mer än en halv miljon kronor efter att ha tagit emot sjuklön samtidigt som hon fick politiska arvoden från Västra Götalandsregionen.


Margaretha Bjälkemo är före detta sjukvårdspartist och sitter som politisk vilde i regionfullmäktige i Västra Götaland. Under åren 2003 till 2008 hade hon sjuklön samtidigt som hon fick ekonomisk ersättning för sitt politiska arbete. Det är inte tillåtet.

Nu kräver Försäkringskassan att hon ska betala tillbaka 539 185 kronor.

Margaretha Bjälkemo själv förklarar sitt agerande med att hon har fått felaktig information om vilka regler som gäller.

– Kassans utredning är inte korrekt och jag har fått felaktiga svar. Jag har blivit vilseledd av kassans handläggare, säger hon till Göteborgs-Posten.

Argumentationen bet inte på länsrätten, dit Margaretha Bjälkemo överklagade Försäkringskassans beslut. Domstolens bedömning är att hon bör ha känt till regelverket och inte kan anses ha handlat i god tro. Att hon själv har suttit i en av Försäkringskassans socialförsäkringsnämnder gör att hennes agerande betraktas som extra allvarligt.

Margaretha Bjälkemo kommer att gå vidare till högre instanser, säger hon till Göteborgs-Posten. De ansvariga på Försäkringskassan avvaktar utgången där innan de bestämmer sig för om hon ska polisanmälas eller inte.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev