Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdpolitikers studieresa <BR>till USA ifrågasätts av facket

Publicerad: 23 mars 2009, 09:39

Mitt i den ekonomiska krisen åker styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på studieresa till USA. Kostnaden blir omkring 2 miljoner kronor.


De 48 politikerna och tjänstemännen från SKL besöker San Francisco och Seattle på USA:s västkust i början av april. Under den veckolånga studieresan ska de bland annat besöka flera olika projekt som arbetar med hälso- och sjukvård.

– Kalifornien ligger i framkant när det gäller utvecklingen inom bland annat miljöområdet och sjukvården. Det är viktigt för oss att ta del av det senaste för att få kunskap och erfarenheter som är till nytta i vårt arbete på hemmaplan, säger styrelsens ordförande Anders Knape (m) i ett pressmeddelande.

Totalkostnaden för USA-besöket blir omkring 2 miljoner kronor. SKL:s vd Håkan Sörman ser inga problem med att lägga pengar på en utlandsresa samtidigt som många landsting och kommuner dras med stora ekonomiska problem.

– Man ska inte drabbas av panik och ställa in resor bara för att det är ekonomisk kris. Jag tror inte att riksdagen har ställt in några resor av det skälet, säger han till Aftonbladet.

Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland, är däremot skeptisk.

– Vi kommer med spänning att följa vad som händer när SKL kommer hem – vad de har fått sig till livs som kommer att göra underverk för våra medlemsgrupper och patienter och vården, säger hon till Aftonbladet.

Bland dem som deltar på resan finns landstingsråden Anders Andersson (kd) från Kalmar, Catharina Elmsäter-Svärd (m) från Stockholm, Mats Eriksson (m) från Halland, Lotta Finstorp (m) från Sörmland, Anna Fransson (s) från Kronoberg, Henrik Hammar (m) från Skåne, Hans Hedlund (c) från Västernorrland, Ingrid Lennerwald (s) från Skåne, Ann-Catrin Lofvars (mp) från Dalarna, Ingela Nylund Watz (s) från Stockholm, Birgitta Rydberg (fp) från Stockholm, Jerker Swanstein (m) från Skåne och Marie Sällström (s) från Blekinge.

Läs mer:

Programmet för vårdpolitikernas resa (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev