Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdprojekt ska avslöja simulanter

Publicerad: 4 maj 2015, 07:22

Ett vårdbolag ska ha anlitats av Region Skåne för att observera personer med funktionsnedsättning på sjukhus. Syftet ska bland annat vara att avslöja simulanter — personer som överdriver eller fejkar sin funktionsnedsättning, skriver HD/Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln:

Hässleholms sjukhusRegion Skåne

Region Skåne menar att de haft ”gott uppsåt”.

Pilotprojektet ”Hässleholmsförsöket” startades förra året av Region Skåne på begäran av Försäkringskassan. Tanken är att låta personer med en komplex sjukdomsbild som ansökt om assistansersättning undersökas av ett team av specialister, som läkare och psykiatriker, och läggas in på sjukhus i 27 timmar. Modellen används redan för unga vuxna med aktivitetsersättning.

– En utredning görs när det medicinska underlaget anses bristfälligt, säger Birgitta Andersson, områdeschef på Försäkringskassan, till TT.

Men enligt Sydsvenskans granskning görs undersökningar också när det finns misstankar om simulering. Försäkringstagaren vet inte heller att han eller hon också observeras mellan dessa utredningstillfällen och då av icke legitimerad personal vars uppgift är att stå för den vardagliga omvårdnad som en personlig assistent normalt står för. Brigitta Andersson säger att syftet inte varit att avslöja simulering. Hon kan inte heller säga om en person fått ut mer eller mindre i ersättning efter en utredning.

– Vi är ute efter att rätt kund ska ha rätt ersättning. När det fattas ett brett medicinskt underlag så har vi testat det här som projekt.

Ulf Hallgårde, nyligen pensionerad projektansvarig för Hässleholmsförsöket på Region Skåne, säger till TT att verksamheten haft ett ”gott uppsåt”.

– Finns inget spioneri eller något som inte varit öppet i det, säger Hallgårde, som tillägger att problemet med att personer som simulerar sin sjukdom är väldigt litet, men att ”det finns lögnare överallt”.

– Vi vill ta fram bra underlag för folk som är i en nödsituation och se till att de får den hjälp som de behöver.

Pilotprojektet kritiseras även för att inte upphandlats på rätt sätt eller prövats av Etiknämnden. Sydsvenskan/HD citerar en professor som menar att läkare ska lita på sina patienter som en ”etisk attityd”.

– När vi startade projektet var vår bedömning att det inte behövdes en etisk prövning, men vi ser hela tiden över våra arbetsformer och kanske kan det behövas framöver, säger Birgitta Andersson.

Ulf Hallgårde på Region Skåne säger att det inte krävs en upphandling för en försöksverksamhet i begränsad omfattning som denna och att en etikprövning inte varit nödvändig eftersom inget kränkande förekommit.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev