Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdprovet läggs ned

Publicerad: 12 november 2008, 08:25

Högskoleverket lägger ner sina planer på ett vårdprov, som var tänkt att vara en tredje väg in till vårdprogram på högskolan.


Den 1 november skulle studenter som vill läsa till läkare vid Umeå universitet eller till sjuksköterska vid Sophiahemmet högskola i Stockholm ha gjort vårdprovet.

Men det blev inställt. Och nu lägger Högskoleverket ned sina planer på ett vårdprov. I nästa regleringsbrev från regeringen finns uppdraget att ta fram ett vårdprov inte med.

– Provet har visat sig vara svårare att utveckla än vad vi trodde och därför kommer det kosta mer att slutföra det. Vi har inte fått mer pengar av regeringen så vi blir därför tvungna att lägga ned utvecklingen, säger Nils Olsson, utredare vid Högskoleverket.

Vårdprovet skulle vara ett alternativt bedömningsverktyg vid sidan av betyg och högskoleprov. Det testades först på veterinärutbildningen på Sveriges lantbruksuniversitet. Då blev det en utslagsgivande faktor för de sökande som hade 20,0 i betyg.

Ingen annan högskola hann pröva, men egentligen skulle vårdprovet ha testats vid läkarutbildningen vid Umeå universitet, sjuksköterskeutbildningen vid Sophiahemmet högskola och Tandläkarutbildningen på Karolinska institutet i Solna.

 Stor besvikelse i Umeå
Vid Umeå universitet råder besvikelse över beskedet att arbetet med vårdprovet nu upphör.

– Det är lite pinsamt att Högskoleverket inte klarar av ett regeringsuppdrag. Vi hade sett fram emot provet och det finns många studenter som hade hoppats på vårdprovet som ett sätt att komma in. Nu har de ingen chans och det är förargligt, säger Ingegerd Jernberg, fakultetssekreterare på läkarutbildningen vid Umeå universitet.

Enligt henne finns det i dag studenter som är väl lämpade att bli läkare utan att ha perfekta betyg.

– Högskoleprovet har visat sig missgynna tjejer och personer med annat modersmål än svenska. Att ha 20,0 i betyg betyder inte att man blir en bra läkare. Det finns andra egenskaper som är viktigare och som vi hoppades att ett vårdprov skulle ta hänsyn till, säger hon.

Jan Åke Lindgren, rektor vid Sophiahemmet högskola, anser att det är ”beklagligt” att vårdprovet läggs ned.

– Det finns behov av att testa studenters lämplighet på andra sätt än i dag, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev