Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vårdprovet" testas nästa år

Publicerad: 10 oktober 2007, 08:00

Under nästa läsår kommer för första gången studenter att antas till högskolan via det så kallade vårdprovet. Provet testas i antagningen till Sophia­hemmets sjuksköterskeprogram och läkar­programmet i Umeå.


Vårdprovet har utarbetats av Högskoleverket för att kunna fungera som en tredje väg in i högskolan, vid sidan av betyg och högskoleprov.

Efter två testomgångar, en på studenter som redan går en vårdutbildning på högskolan och en på gymnasieelever, ska provet nu för första gången testas på riktigt i antagningsprocessen.

Först ut är veterinärutbildningen, där provet kommer att finnas som alternativ för sökande till höstterminen 2008. Till vårterminen 2009 tillkommer läkarprogrammet vid Umeå universitet och sjuksköterskeprogrammet vid Sophiahemmet högskola.

Positiva erfarenheter

Jan Åke Lindgren, rektor vid Sophiahemmet högskola, har tidigare arbetat vid Karolinska institutet och varit involverad i den lokala antagningen till läkarprogrammet där. De positiva erfarenheterna därifrån gjorde det naturligt att vilja testa vårdprovet, förklarar han.

– De som tas in får ett kvitto på att de är bedömda som lämpliga, det ger en ökad motivation och färre avhopp. Vid Sophiahemmet högskola har vi ett väldigt högt söktryck och därför känns det bra att kunna göra den här typen av urval. Mina erfarenheter från KI säger mig också att det är viktigt att skapa en möjlighet för studenter som inte skulle ha kommit in om man endast använder studentbetyget som urvalskriterium.

Också Marlene Sallander, ordförande i studentkåren, är positiv till att Sophiahemmet högskola nu ska testa vårdprovet.

– Det ska finnas många vägar in på en vårdutbildning. Det här är en chans för den som är väldigt intresserad av vården men inte har jättehöga gymnasie­betyg eller tillräckligt lång arbetslivserfarenhet för att kunna söka i den kvoten.

I vårdprovet ingår ett kunskapstest, en del som mäter kommunikativ kompetens och en del som mäter förmågan att samspela med andra människor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev