Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdrelaterade infektioner ska spåras

Publicerad: 14 januari 2013, 12:18

UPPDATERAD VERSION Ett nytt verktyg införs nu i hela landet för att mäta och spåra vårdrelaterade infektioner och minska spridningen av dem.


Det nya mätinstrumentet kallas Infektionsverktyget och innebär att en ruta poppar upp i journalsystemet varje gång läkarna skriver ut antibiotika. De får då frågan om de skriver ut antibiotika på grund av en vårdrelaterad infektion, en samhällsförvärvad infektion eller som profylax. När läkarna fyller i att det är en vårdrelaterad infektion får de också fylla i vilken typ av infektion det är.

Denna modell har testats i pilotprojekt i Uppsala och Västra Götaland. Det har fungerat så bra att modellen nu ska införas nationellt.

– Läkarna som har testat detta är överens om att det inte är krångligt och att det fungerar bra, säger Petra Hasselqvist, ordförande för förvaltningsgruppen för Infektionsverktyget på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Enligt henne är Infektionsverktyget kompatibelt med alla de journalsystem som finns i vården i dag och går att integrera i dessa. Detta arbete pågår just nu runt om i landet och under 2013 ska alla landsting ha infört Infektionsverktyget på minst två kliniker. Under 2014 ska det vara infört inom all slutenvård i Sverige.

Målet är att hitta effektivare metoder att spåra och bekämpa vårdrelaterade infektioner.

– Alla data går till en nationell databas där all statistik om vårdrelaterade infektioner kommer att finnas samlad. Där kommer vi att kunna göra granskningar för att hitta kopplingar och samband, säger Petra Hasselqvist.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev