Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdrobotar kan få nyckelroll när befolkningen åldras

Publicerad: 15 April 2010, 14:00

Hur ska sjukhusvården anpassas till det växande antalet äldre? Det var frågan som Sjukhusläkarna ägnade större delen av torsdagens fullmäktigemöte åt i Stockholm.


– Har vi otur kommer de äldre att leva längre, men samtidigt vara lika sjuka som nu. Då blir vården kostsam för samhället, sade Anders Klevmarken, professor emeritus i ekonometri i Uppsala.

Siffrorna han visade pekade på att andelen äldre förväntas öka fram till 2040, samtidigt som antalet yrkesverksamma minskar och därmed skatteunderlaget.

Om de äldres vård och omsorg enbart skulle finansieras med skatter skulle kommunalskatten enligt Klevmarkens beräkningar behöva höjas med 24 kronor år 2040, jämfört med i dag. Detta gäller om pensionsåldern är 65 år.

– Om fler arbetar till 70 år kommer det att lätta försörjningsbördan mer än om immigrationen ökar, sade han vidare.

Att fler äldre blir friskare påverkar samhällsekonomin på två sätt. Å ena sidan belastar de äldre då sjukvården mindre, men å andra sidan lever de längre, och belastar på så sätt sjukvården sammantaget under fler år.

Det finns begränsade sätt att komma till rätta med obalansen mellan antalet äldre och yngre: höja skatter och avgifter, arbeta med folkhälsan, höja effektiviteten inom sjukvården samt utveckla teknologin.

Anders Ekholm, analytiker från socialdepartementet, var inne på att ny teknologi kan mildra många av de demografiska problemen. En av de mer udda lösningarna han berättade om, var att låta de äldre bära robotdräkter, så att de klarar av att ta hand om sig själva högre upp i åldrarna.

Robotar längst ner i hierarkin på sjukhusen kan också bli framtidens modell.

– Det enda som begränsar oss är vår fantasi, sade han.

Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte började i onsdags och avslutades under dagen i Westmanska palatset i Stockholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev