Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdskador anmäls

Publicerad: 15 januari 2013, 07:50

Ett speciellt cancerfall ska få Socialstyrelsen att frångå sin tidsgräns för utredning, hoppas sjukhuset i Gävle.


Normalt sett utreder Socialstyrelsen vårdfel som hänt de senaste åren. Men sjukhuset i Gävle har lex Maria-anmält en onödig cancerbehandling som är äldre än så för att fallet är så speciellt, berättar Arbetarbladet.

Det handlar om en kvinna som drabbades av cancer i mitten av 2000-talet. Kvinnan behandlades, men efterföljande röntgenundersökningar tydde på att cancern hade spritt sig i skelett, lever och andra inre organ. Under två års tid fick kvinnan därför strålning vid flera tillfällen, behandlades med cellgifter och kortison. Behandlingen ska ha orsakat grav benskörhet hos kvinnan, smärtsamma kotkompressioner och frakturer liksom förändringar på lillhjärnan.

Men läkarna började misstänka att diagnosen var felaktig, vilket senare bekräftades. De förändringar som upptäckts vid röntgen var inte några dottertumörer. Några vävnadsprover hade inte tagits för att bekräfta diagnosen. Kvinnan hade alltså behandlats för cancer i onödan och fått svåra skador som följd, något som nu har lett till en lex Maria-anmälan.

– Vi är väldigt ledsna för det här och önskar att vi hade det ogjort, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare på sjukhuset i Gävle, till Arbetarbladet.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev