Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdstrejk hotar på lucia

Publicerad: 9 december 2016, 15:09

Foto: Jesper Cederberg

Den varslade strejken i den privatdrivna vården rycker närmare. Medlarna kommer att hålla fack och arbetsgivare fullt upptagna i helgen.


Strejkvarslet är relativt hårt och kommer att beröra ett 60-tal privatdrivna vårdcentraler, äldreboenden och hemtjänstverksamheter på ett drygt 30-tal orter runt om i landet. Dessutom blir det allmän nyanställningsblockad på hela avtalsområdet, vilket omöjliggör att ta in vikarier på kort tid.

Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna säger till Dagens Medicin att man försöker förbereda sig så bra som möjligt så att patienter inte kommer i kläm även om strejken bryter ut.

– Det kan bli svårt för vårdcentraler på landsbygden. Om provtagningsverksamheten drabbas kan man ta prover någon annanstans men det kan bli långa avstånd. Det vi är mest oroliga för är äldre och sköra personer som har svårt att förflytta sig.

Ungefär ett 15-tal vårdcentraler är uttagna i konflikten.

TT har ringt några enskilda företag, bland andra Helsa och Attendo, vars verksamheter är uttagna i strejken, men de vill i det här läget inte kommentera vilka effekterna blir vid en eventuell konflikt.

Kommunal kräver lika höga löneökningar inom den privata vården som facket fick igenom gentemot de offentliga arbetsgivarna i våras. Normalt brukar det inte vara något problem, men i våras lyckades Kommunal få till en extra satsning på undersköterskorna, runt 500 kronor mer än övriga liknande yrkesgrupper.

Arbetsgivarna, Almega Vårdföretagarna, har varit tveksamma till den extra satsningen och vill i sådana fall ha betalt med försämringar på andra områden. Enligt tillgänglig SCB-statistik så tjänar en privatanställd undersköterska redan sämre än en offentliganställd.

Medlarna har nu helgen och fram till tisdag lunch på sig att lösa tvisten. Ett hett stalltips är att det, som brukligt i dessa sammanhang, kommer ett bud från medlarna, kanske på söndag, även om inga sådana tidsangivelser finns i dagsläget.

Tjänar mindre i privat sektor

Varslade yrkesgrupper: undersköterskor, vårdbiträden, kockar, lokalvårdare, vaktmästare, assistenter och chaufförer.

En undersköterska anställd i den kommunala sektorn tjänar i snitt 26 300 kronor i månaden. Det kan jämföras med de 25 900 kronorna som en undersköterska i den privata sektorn tjänar.

Källa: Statistiska centralbyrån

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev