Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdstudenter misstror landstingsarbete

Publicerad: 17 mars 2015, 11:54

Privata vårdarbetsgivare är bättre än offentliga på allt, tror vårdstudenter.


Branschorganisationen Vårdföretagarna har låtit opinionsinstitutet Novus fråga 600 studenter om vad de tror om privata respektive offentliga arbetsgivare. 200 av de svarande är blivande sjuksköterskor, 200 blivande barnmorskor och 200 blivande fysioterapeuter.

Allra störst skillnader väntar sig studenterna i fråga om löner och andra förmåner. 92 procent av barnmorskorna och 83 procent av sjuksköterskorna och fysioterapeuterna räknar med att få bättre betalat hos privata vårdgivare. Den senaste statistiken från SCB visar också att så är fallet.

Bland fysioterapeuterna tror hela 63 procent att de får bäst gehör för sina idéer kring förbättringar av verksamheten inom privatvården. Bland sjuksköterskorna och barnmorskorna gäller det drygt hälften av de svarande.

De privata arbetsgivarna ligger hos studenterna bättre till än de offentliga arbetsgivarna även i fråga om arbetssituationen, som arbetstider, arbetsuppgifter och arbetsmiljön. Det gäller även i fråga om vem som erbjuder bäst karriär- och utbildningsmöjligheter.

Förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund hos Vårdföretagarna drar slutsatsen att sju av tio vårdstudenter tycker att det är viktigt att kunna välja mellan privata och offentliga arbetsgivare. Därför anser hon att det vore det mycket dåligt med en tillbakagång till ett offentligt vårdmonopol, vilket förbundet tror att ett vinstförbud kan innebära i förlängningen.

Novus gjorde intervjuerna med studenterna i maj och juni 2014. Vårdföretagarna har ingen förklaring till varför publiceringen av resultaten dröjt så länge.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev