Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vårdval gör jobbet tyngre för läkare i utsatta områden

Publicerad: 30 Juni 2008, 12:14

En första utvärdering av Vårdval Stockholm visar att läkare på mottagningar i vårdtunga områden i länet tar emot fler patienter och befarar att den medicinska kvaliteten kommer att försämras.


Den första utvärderingen av Vårdval Stockholm presenterades i dag, måndag. Utvärderingen består av två delar: Stockholms läns landstings egen rapport och en granskning som gjorts av konsultfirman Ernst & Young.

I landstingets utvärdering konstateras att antalet läkarbesök har ökat med 12 procent under januari till april år 2008 jämfört med samma period år 2007.

Det troliga är att tillgängligheten har ökat, vilket har fått fler individer att vända sig till husläkarverksamheten. Det är dock osäkert om detta är en bestående effekt eftersom förändringen är liten, konstaterar utredarna.

Konsultfirman Ernst & Young har undersökt fem husläkarmottagningar i områden med högt socioekonomiskt index, så kallade vårdtunga områden, samt fem mottagningar i områden med lågt socioekonomiskt index.

Granskningen visar att mottagningar i vårdtunga områden har fler listade invånare per läkare. Dessa mottagningar hade också fler besök per läkare än husläkarmottagningar i områden med lågt socioekonomiskt index – 966 besök per läkare under perioden januari till april 2008 jämfört med 632 besök per läkare i mindre vårdtvunga områden.

Enligt granskningen arbetar personal på husläkarmottagningar i vårdtunga områden i högre grad övertid och dessa mottagningar har också uttalade problem att nyrekrytera personal.

Flera husläkarmottagningar i granskningen poängterar att den höga arbetsbördan går ut över utbildningstid och kunskapsöverföring mellan de anställda – något som på sikt kan försämra den medicinska kvaliteten.

Tidigare ersattes vårdcentraler i Stockholm bland annat med ett socioekonomiskt tillägg. Det togs dock bort när Vårdval Stockholm infördes, något som kritiker befarat skulle leda till överetablering i mer välbärgade områden och sämre tillgång till vård i socioekonomiskt tyngre områden.

Ernst & Youngs rekommendation till hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning är nu att den bör överväga att justera ersättningsmodellen ”för att uppnå en modell som bättre speglar förutsättningarna” för länets husläkarmottagningar.

Tillgängligheten till tolkar måste också säkerställas i förhållande till efterfrågan, konstaterar konsultfirman.
Stockholms läns landsting konstaterar att utvärderingarna bygger på en kort mätperiod om bara fyra månader – därför ska man vara försiktig med tolkningen.

– Vi kommer nu att analysera utvärderingarna och ta fram underlag till beslut om eventuella förändringar i de så kallade regelböckerna som styr förutsättningarna för vårdgivarna, säger Anders Olsson, projektledare för Vårdval Stockholm på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, i ett pressmeddelande.

Läs rapporterna:

Landstingets rapport
Ernst & Youngs rapport

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev